ƏSRLƏRDİR XALQ TƏBABƏTİNDƏ İŞLƏNƏN GÖBƏLƏK
Dəmir çatışmazlığı ən çox görülən sağlamlıq problemlərindən biridir. Yeməkdən kifayət qədər dəmir ala bilmədikdə, vücudunuzda dəmir çatışmazlığı yaranır.
Ancaq təbiətdə olan dəmirlə zəngin qida orqanizmin bütün dəmir ehtiyacını ödəyə bilir. Həftədə iki bunu yemək həm dəmir ehtiyacını ödəyir, həm də daimi yorğunluq hissini aradan qaldırır.
Bədəndə kifayət qədər dəmir olmadıqda, bədən qırmızı qan hüceyrələrinə oksigen daşımağa imkan verən kifayət qədər hemoglobin zülalını istehsal edə bilməz. Nəticədə yaranan dəmir çatışmazlığı anemiyası yorğunluq, nəfəs darlığı, baş ağrısı, dəri rənginin dəyişməsi, əzalarda soyuqluq və üşütmə ilə nəticələnir.
Asiya mətbəxinin əvəzolunmaz hissəsi olan istiridyə göbələyi əsrlər boyu ənənəvi tibbdə şəfa mənbəyi olub.
Oyster göbələkləri lif, vitaminlər, minerallar və digər vacib qidalarla zəngindir. Karbohidratlarda da az olduğu üçün pəhriz saxlayanlar üçün əla seçimdir.
Dəmirdən əlavə 1 stəkan (86 qram) çiy istiridyə göbələyinin qida tərkibi:
Kalori: 28
Karbohidratlar: 5 qram
Protein: 3 qram
Yağ: <1 qram
Lif: 2 qram
Niasin: Gündəlik Dəyərin 27%-i (DV)
Pantotenik turşu (vitamin B5): DV-nin 22%-i
Folat: DV-nin 8%-i
Kolin: DV-nin 8%-i
Kalium: DV-nin 8%-i
Fosfor: DV-nin 8%-i
Sink: DV-nin 6%-i
Oyster göbələkləri bədəninizdə hüceyrə zədələnməsini azaltmağa kömək edən maddələr olan antioksidantlarla təmin edir. Onların ekstraktlarında gallik turşusu, xlorogen turşusu və naringenin də daxil olmaqla yeddi fenolik birləşmə aşkar edilib; Bütün bunlar bədəninizdə antioksidant rolunu oynayır.
Bu göbələklərin tərkibində güclü antioksidan təsir göstərən amin turşusu ergotionin də var.
2007-ci ildə gəmiricilər üzərində aparılan bir araşdırma, istiridyə göbələyi ekstraktı ilə müalicənin yaşlı siçanlarda antioksidant səviyyələrini yaxşılaşdırdığını və müəyyən iltihab markerlərini, o cümlədən malondialdehidi (MDA) aşağı saldığını aşkar etdi.
Eynilə, 2020-ci ildə siçovullar üzərində aparılan bir araşdırma, ekstraktın antioksidan təsir göstərdiyini və zəhərli kimyəvi maddələrin səbəb olduğu qaraciyərin zədələnməsini azaltmağa kömək etdiyini müşahidə etdi.
ÜRƏK SAĞLIĞINA XEYİRDİR
İstiridyə göbələkləri yüksək xolesterol və yüksək təzyiq kimi ürək xəstəliyi risk faktorlarını azaldaraq ürək sağlamlığını dəstəkləyə bilər. Xüsusilə beta-qlükanlar adlanan liflər də daxil olmaqla, ürək sağlamlığına fayda verən bir sıra birləşmələrlə zəngindir.
Beta-qlükanlar, bədəninizdə xolesterol istehsalını azaltmağa kömək edə biləcək qısa zəncirli yağ turşuları istehsal etmək üçün bağırsaq bakteriyaları tərəfindən fermentləşdirilir. İstiridyə göbələkləri digər göbələklərdən iki dəfə çox beta-qlükan verir.
2011-ci ildə 20 nəfər iştirakçı ilə aparılan tədqiqat , 21 gün ərzində 30 qram qurudulmuş istiridyə göbələyi olan şorba yeməyin plasebo müalicəsi ilə müqayisədə trigliseridləri, ümumi xolesterini və oksidləşmiş LDL (pis) xolesterin səviyyələrini azaltdığını aşkar edib.
Bundan əlavə, səkkiz insan tədqiqatının 2020-ci il icmalı bu göbələyin qəbulunun qan şəkərini, trigliseridləri, qan təzyiqini və insulin səviyyələrini azaltmağa kömək etdiyini, bunların hamısının ürək xəstəliyi riskini azalda biləcəyini göstərdi.
Ürək sağlamlığını dəstəkləməklə yanaşı, istiridyə göbələkləri qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edə bilər.
QAN ŞƏKƏRİNİ AZALDIR
2-ci tip şəkərli diabeti olan və olmayan 22 insan üzərində aparılan bir araşdırma, toz halında istiridyə göbələklərinin qəbulunun yeməkdən sonra qan şəkərinin səviyyəsini azaltdığını göstərdi. Müəlliflər göbələklərin bədən toxumalarında şəkərin istifadəsini artırarkən müəyyən qan şəkərini artıran zülalları maneə törətdiyini irəli sürüb.
Eynilə, 2007-ci ildə xəstəxanaya yerləşdirilən 2-ci tip diabetli 30 insan üzərində aparılan bir araşdırma, 7 gün ərzində gündə 150 qram bişmiş istiridyə göbələklərinin yeyilməsinin qan şəkərini 22%, yeməkdən sonra 23% azaltdığını göstərdi.
İştirakçılar 1 həftə ərzində göbələk müalicəsini dayandırdıqdan sonra qan şəkəri müvafiq olaraq orta hesabla 13% və 20% artıb. Müalicə həmçinin iştirakçıların qan təzyiqi, xolesterin və trigliserid səviyyələrini əhəmiyyətli dərəcədə aşağı salıb.
Üstəlik, 2-ci tip şəkərli diabet və yüksək qan təzyiqi olan 27 insan üzərində aparılan bir araşdırma, 3 ay ərzində gündə 3 qram toz halında olan istiridyə göbələyi ilə müalicənin uzunmüddətli qan şəkərinə nəzarət üçün bir marker olan hemoglobin A1c (HbA1c) səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə azaltdığını göstərib.
Oyster göbələkləri immunitet sisteminizi bir neçə yolla dəstəkləyə bilər. Məsələn, bu göbələklərdən alınan beta-qlükan lifinin bir növü olan plevranın immunomodulyator xüsusiyyətlərə malik olduğu sübut edilmişdir. Bundan əlavə, göbələklər antiviral və antibakterial təsir göstərə bilər.
41 nəfərdə 8 həftəlik araşdırma göstərib ki, gündəlik istiridyə göbələyi ekstraktı qəbulu, plasebo ilə müqayisədə infeksiyadan qorunmada mühüm rol oynayan interferon-γ (IFN-γ) molekulunu aktivləşdirərək immunitet sistemini gücləndirir. Bu göbələklərin antiviral və antibakterial təsirləri də sübut edilib.