Orqanizm üçün xeyirli qidalardan biri də pərpətöyündür.
Müasir insanların bir çoxunda kalsium çatışmazlığı mövcuddur. Bunun səbəbləri arasıda düzgün olmayan qidalanma, fiziki hərəkətliliyinin az olması, ziyanlı vərdişlər və s.
Orqanizmi şlak və toksinlərdən təbii vasitələrlə də təmizləmək mümkündür.
1. Limon turş olmağına baxmayaraq ən qələvi məhsullardan biri sayılır.
Daimi səbənsiz yorğunluq və süstlük qaraciyərin fəaliyyətində pozulmalara işarə edə bilər. Qaraciyər orqanizmin əsas detoksikasiya orqanlarından biridir.
Sarımsaq həm qida, həm dərmandır. Amma onun faydasına gözuyumlu inanıb, gündəlik sarımsaq dozasını o qədər aşırlar ki, faydasından çox zərərini görürlər.
Alimlər hər gün sarıkök əlavə olunmuş su içməyi tövsiyə edirlər. Belə içki güclü iltihabəleyhinə təsirə malikdir.
Axşamdan suda 4-5 badam isladıb səhər yemək orqanizmi bir çox faydalı maddələrlə təmin edir və sağlamlıq üçün çox faydalıdır.
ABŞ alimləri sübut edir ki, adi kələmin tərkibində olan birləşmələr qaraciyərin piylənməsini müalicə edir. Saglamolun.az xəbər verir ki, Hepatology jurnalında bu haqda məqalə dərc olunub.
Fəsil, hava dəyişməsindən, yuxusuzluqdan başınız ağrıyırsa, ağrıdan dərmanla deyil, bəzi məhsullarla da qurtula bilərsiniz.
Alman diyetoloq Eva-Mariya Fom Brux "Focu.de" portalına immun sistemini gücləndirən ideal məhsullar barədə danışıb.
Qaraciyəri təmizləyən və bərpa edən tərəvəzlərdən biri də ənginardı.
Hələ dahi Hippokrat soyuqdəymə və iltihablar zamanı kətan toxumunun dəmləməsini içməyi tövsiyə edirdi.
Sünbülləri tellənən buğda zəmisi gözəllik, bolluq və bərəkət mənbəyidir. Yazda yaşıl dəniz kimi yırğalanan, tel-tel olub tellənən taxıl zəmisi yayda sapsarı saralıb dən tutur, biçilərək döyülür, sonra dəyirmanda üyüdülərək una çevrilir.
Qida mütəxəssisləri yerkökünü insan sağlamlığı üçün ən faydalı və qiymətli məhsullardan biri kimi qiymətləndirirlər.
Yumurtanın insan sağlamlığına faydaları saymaqla bitməz. Danimarka ekspertləri yumurtanın ən böyük və önəmli faydaları haqqında məlumat verib.
Kələm turşusu ən faydalı qida məhsullarından biri sayılır. Mütəxəssislər bu sadə və eyni zamanda unikal məhsulun müalicəvi xüsusiyyətlərini çox yüksək qiymətləndirir.
Qış aylarında orqanizm üçün lazım olan vitamini quru meyvələrdən almaq mümkündür.
Gündəlik qəbul etdiyimiz qidaların orqanizmə bir çox faydalı tərəfləri mövcuddur. Onlar tərkibindəki vitamin və minerallar sayəsində sağlamlığımızda aktiv rol oynayırlar.
Stress insan həyatının ayrılmaz hissəsidir. Güclü xroniki streslər ziyanlıdır. Belə streslər ürək-damar, immun, həzm, sinir sisteminə mənfi təsir edir, müxtəlif xəstəliklərin inkişafına şərait yaradır.
Lobyanın bir çox faydaları xüsusiyyətləri var. Qida mütəxəssisləri qeyd edir ki, lobya güclü xərçəng əleyhinə təsirə malikdir.
Tanınmış rusiyalı qida mütəxəssisi, tibb elmləri doktoru Viktor Konışev АиФ nəşrinə balın faydası və ziyanı haqqında damışıb. Həkimin fikrinə görə, balın bir çox müalicəvi xüsusiyyətləri xeyli şişirdilib.
Artıq yaddaşsızlıq, unutqanlıq yaşlıların üzləşdiri hal deyil. Günümüzdə gənclərdə də bu problemə tez-tez rast gəlinir.
Alimlər yaşıl çayın ömrü uzatdığını qeyd edir. Aparılmış təcrübənin nəticələrinə görə, içkinin uzun müddətli istifadəsi ürək xəstəliklərindən yaranan ölüm riskini azaldır.
Yumurta insan orqanizmi üçün ən uyğun qida məhsuludur. Onun tərkibində bütün insan orqanizmi üçün vacib olan maddələr (yağ, zülal, karbohidrat, vitamin, minerallar) ideal şəkildə balanslaşdırırlıb.
Qış aylarında yerkökü vitamin və mineralların ən yaxşı mənbələrdən biridir.
Qarabaşaq ən faydalı yarma sayılır. Qarabaşaq zülallar, B qrupu, C və E vitaminləri, kalsium, mis, dəmir, maqnezium, kalium, yod kimi minerallar, flavonoidlər, liflərlə zəngindir.
Kələm turşusu qışın ən populyar məhsuludur. El arasında ona "molokan" kələmi də deyilir. Kələm turşusu sağlamlığımız üçün olduqca vacib probiotik, prebiotik, qidalı liflər, fermentlər və vitaminlərlə zəngindir.
Əridilmiş kərə yağı həm faydalı, həm də müalicəvi məhsuldur.
Ən faydalı tərəvəzlərdən biri olan gül kələmi C, PP,A, B qrupu vitaminlər, kalium, kalsium, fosfor, maqnezium, dəmir və bir çox digər minerallar, həzm olunmayan qidalı liflərlə zəngindir.