Dünyada delikates tərəvəz sayılan qulançar ürək-damar sistemi üçün ideal məhsul sayılır, onun tez-tez istehlakı ürəyi ölümcül pozulmalar və o cümlədən infarktdan qoruyur.
Ölkəmizdə qırmızı kələm ağ kələmlə müqayisədə daha az yayılıb və mətbəxdə demək olar istifadə olunmur. Lakin qırmızı kələm ağ kələmdən qat-qat daha faydalıdır.
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Heyvan xəstəliklərinin və heyvan mənşəli məhsulların tədqiqi sektorunun əməkdaşları Səbinə Məmmədova və Çiçək Süleymanova tərəfindən "Pendirin orqanizmə faydaları və təhlükələri" ilə bağlı maraqlı məlumat hazırlanıb.
Hamı bilir ki, qarpız çox faydalıdır. Lakin qarpızın bəzi faydalı xüsusiyyətləri bir çoxumuza məlum deyil.
Alça yay pəhrizlərində əvəzedilməzdir, 100 qram alçada təxminən 45 kalori var.
Çörək son günlərin ən çox müzakirə olunan mövzularından biridir . Ümumiyyətlə son illərdə çörəyin sağlamlığa təsirini mütəxəssislər də tez-tez gündəmə gətirir.
Hər yaşda rahat şəkildə yeyilə bilən qatığın faydalarından az-çox məlumatınız var. Bu faydalı süd məhsulunun daha bir xeyirli tərəfi ortaya çıxıb.
Qidalanma sağlamlığımıza çox böyük təsir edir. Bəzi məhsulların müntəzəm istehlakı insanlarda müxtəlif xəstəliklərin riskini artırır.
Bu ucuz tərəvəz A, B, C vitaminləri, kalium, flavonol maddələri, qidalı liflər kimi faydalı maddələrlə zəngindir.
Ən dadlı və faydalı giləmeyvələrdən biri olan gilas vitaminlər, pektin, orqanik turşular, flavonoidlər, antosianlar, bir çox minerallar və digər faydalı maddələrlə zəngindir.
Tədqiqatlar şokoladın damar elastikliyini artıraraq təzyiqi azaltdığını, infarkt riskininin qarşısını aldığını ortaya çıxardı.
Süfrələrin bəzəyi olan reyhan bitkisi milli mətbəximizin ayrılmaz tərkib hissəsi və salatlarda ən çox istifadə olunan göyərtilərdən biridir.
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Heyvan xəstəliklərinin və heyvan mənşəli məhsulların tədqiqi sektorunun əməkdaşları "Ət və ət məhsullarının faydası və zərərli xüsusiyyətləri" adlı məlumat təqdim edib.
Qaraciyər orqanizmdə saysız vacib funksiyaları yerinə yetirir. Müasir insanların qaraciyəri çox ciddi yükləmələrə məruz qalır.
Orqanizm üçün xeyirli məhsullardan biri də pərpətöyündür.
Rusiyalı fitnes-dietoloq Anna Yolkina insanın immunitetini gücləndirən üç giləmeyvənin adını açıqlayıb.
Dietoloq Nərgiz Nəzirova arıqlamaq istəyənlərə mövsümi meyvələrdən alça yeməyi tövsiyə edib.
Türkiyənin nüfuzlu "Sabah” qəzeti Azərbaycanda da yetişən alçanın hikmətindən bəhs edən məqalə dərc edib.
Ən faydalı tərəvəzlərdən biri olan lobya orqanizmə güclü müalicəvi və profilaktik təsir edir.
Arterial təzyiq və xolesterinin normada olması insanın sağlamlığında çox böyük rol oynayır. Təzyiq və xolesterini salmaq üçün xüsusi preparatlar mövcuddur.
Düyü kvası bədəndən, oynaqlardan duzu, şlakları təmizləyir, iltihab əleyhinə təsir edir, oynaqların hərəkətliliyini artırır. Rus, sibir nənələrinin həmişə hazırladıqları möcüzə içkidir.
Təəssüf ki, yediyimiz və bəyəndiyimiz şeyləri heç də hər zaman qaraciyərimiz sevmir.
Hər səhər bağırsaqları tam boşalan az sayda insan var. Hətta çox insanlarda qəbizlik yaranıb.
Ürək, damar, ağciyər xəstəliklərindən tutmuş cildin deformasiyası və sürətlə qocalmağa səbəb olan bir çox problemin qaynağı siqaretdir. Minlərlə insan siqaretin zərərlərindən xəbərdar olsa da, nikotindən imtina etmir.
Sarımsaq çox faydalı tərəvəzdir. Lakin mütəxəssislərin fikrinə görə, təzə sarımsaq qat-qat daha faydalıdır.
Qoz bütün dünyada ən faydalı və qiymətli qida məhsulu sayılır.
Sinqapur Milli Universitetinin alimləri sübut edirlər ki, brokkoli və yoqurtun (qatıq) qarışığı güclü xərçəng əleyhinə təsirə malikdir.
Zəncəfil sözün əsl mənasında möcüzəvi bitkidir. Onu təbii antibiotik, statin, virus və xərçəng əleyhinə preparat hesab etmək olar.
Yazda insanın immun sistemi zəifləmiş olur və bu səbəbdən məhz yazda biz virus və soyuqdəymə xəstəliklərinə daha tez-tez tutuluruq.