Qarğıdalı insanın yetişdirdiyi ən faydalı bitkilərdən biridir. Amerika, Avropa və Rusiyada qarğıdalı yetişən kimi onu müxtəlif variantlarda bişirib süfrəyə qoyurlar.
Albalı vitaminlərlə zəngin olmaqdan əlavə, sonsuzluq və ürək-damar xəstəliklərinin öhdəsindən gəlməyə kömək edir.
Dietoloq və həkim Coş Aks sarıkökün faydaları və bu ədviyyatın köməyilə səhhəti yaxşılaşdırmağın beş üsulunu açıqlayıb.
Dietoloqlar Samanta Kassetti və Keri Hans Women's Health-ə müsahibələrində gilasın yeddi faydasını açıqlayıblar.
Dadlı və faydalı qarpız yay mövsümünün vazkeçilməzidir. Lakin hətta əsasən sudan ibarət olan qarpızı da müəyyən miqdardan çox yemək olmaz.
Qida mütəxəssisləri kakaonu insan sağlamlığı üçün ən faydalı içki hesab edirlər. Saglamolun.az Food News portalına istinadla bildirir ki, alimlərin fikrinə görə, kakaonun müntəzəm istehlakı bəzi xəstəliklərin inkişafı riskini əhəmiyyətli şəkildə azalda bilər.
Ərik ürək üçün ən faydalı meyvələrdən biri sayılır. Bunun bir çox səbəbləri var. Belə ki, kalium sayəsində ərik ürək əzələsinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, orqanizmdən artıq mayeni xaric etməyə yardım edir və bununla da ürəyə düşən gərginliyi azaldır.
Mətbəximizdə geniş iştifadə olunan keşnişin müalicəvi xüsusiyyətləri də çoxdur.
Bir çox hallarda qarpızla yemiş masaya birlikdə verilir. Lakin diyetoloqlar xəbərdarlıq edirlər ki, qarpızla yemişi birlikdə yemək olmaz.
Bu resept xalq təbabətində orqanizmin təmizlənməsi üçün çox geniş istifadə olunur. Onun tərkibinə yalnız 2 çox sadə inqrediyent daxildir – qatıq və kətan toxumu.
Bolqar bibəri çox universal bir məhsuldur. Onu özü-özlüyünə qəbul etmək, müxtəlif yemək və salatlara əlavə etmək, turşuya qoymaq və ya bəzək kimi istifadə etmək olar.
Hindlilərin fikrincə reyhan müqəddəs bitkidir. Onlar inanırlar ki, reyhan ailələri şər qüvvələrdən qorumaq və uğur gətirmək qabiliyyətinə malikdir. Minilliklər boyu reyhandan xalq təbabətində istifadə edilib.
Çuğundur ən faydalı tərəvəzlərdən biri sayılır. Çuğundur və çuğundur şirəsi təzyiqi tənzimlənməyə yardım edir, bağırsaqların sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır.
Dadlı və ətirli çiyələk həmçinin çox faydalı və müalicəvi giləmeyvədir.
Min bir dərdin dərmanı, dadlı və vitaminli təbii qida kimi istifadə edilən bitkilərə maraq artmaqdadır.
İnsan yaşlaşdıqda, sağlamlığını saxlamaq üçün az qida qəbul etməli, lakin qəbul etdiyi qidada coxlu qidalı maddələr olmalıdır.
Hər gün 1 alma yeyən insanın bağırsaqlarında faydalı bakteriyaların sayı artır. Bu isə metabolik prosesləri və immuniteti yaxşılaşdırır.
Cənubi Koreya alimləri sübut edirlər ki, acı bibərin (çili) istehlakı ürək-damar sistemi xəstəliklərinin riskini xeyli azaldır. Saglamolun.az bildirir ki, araşdırmanın nəticələri Nature jurnalında dərc olunub.
Dünya əhalisinin təxminən 10%-i bəzi hallarda ölümcül olan xroniki böyrək xəstəliyindən əziyyət çəkir.
Yemək və salatlara xüsusi dad verən çuğundur orqanizm üçün də çox faydalıdır. Vitamin və minerallarla zəngin olan bu tərəvəzi "enerji anbarı" və ya "qırmızı qan" da adlandırırlar.
“Cinnamomum” ağacının qabığı olan ətirli darçın tez-tez yemək və şirniyyatların hazırlanmasında istifadə olunur.
Diyetoloqların fikrincə albuxara ürək və bağırsaq xəstəlikləri riskini xeyli azalda bilər. Sputnik Azərbaycan Rusiya mediasına istinadla xəbər verir ki, bu quru meyvə həmçinin artıq çəkidən azad olmağa kömək edir.
Qarabaşaq (el arasında daha çox "qreçka" kimi tanınır) lif, mineral və vitaminlərlə zəngin olan faydalı və müalicəvi yarmadır.
Qara istiot dünyada ən məşhur ədviyyatdır. Ona “Ədviyyat kralı” adı təkcə dünyanın bütün mətbəxlərinin tələbatına görə deyil, faydalı xüsusiyyətləri baxımından da verilib.
Alimlər zəncəfil və sarımsaqdan istifadənin insanı qocaldan iltihab prosesinin qarşısının alınmasında müsbət təsirini təsdiqləyirlər.
Həkimlər Yelena Malışeva və Andrey Prodeus “Жить здорово!” (Sağlam yaşamaq) verilişinin efirində ömrü uzada bilən “super qidaları” açıqlayıb.
Bəzi qidalar var ki, insanı sözün əsl mənasında xoşbəxt edir. Belə ki, bu qidaların tərkibindəki maddələr beyində dopamin (xoşbəxtlik hormonunun bir növü) ifrazını gücləndirir və bu da insanın özünü xoşbəxt hiss etməsinə şərait yaradır.
İnsan yaşlaşdıqda, sağlamlığını saxlamaq üçün az qida qəbul etməli, lakin qəbul etdiyi qidada coxlu qidalı maddələr olmalıdır.
Sarıkökün sağlamlıq üçün misilsiz faydaları elmdə çoxdan sübut olunub. Bu ədviyyat mikrob və virus əleyhinə təsir edir, orqanizmdə iltihabları azaldır, güclü antioksidant olduğundan xərçəngin riskini azaldır, qaraciyər üçün ən faydalı məhsullar siyahısına daxildir.
1. Badam
Tərkibi Omeqa-3 yağı ilə zəngindir. Omeqa-3 immun sistemi möhləmlətmək qabiliyyətinə sahibdir. Tərkibindəki E vitamini sayəsində badam antioksidant təsirə malikdir.