Kakao tonuslandırıcı və ətirli içkidir. Kakaonu kakao tozu, süd və ya su ilə hazırlayırlar.
Çərəzlər çox faydalı məhsuldur. Onların tərkibi yağlı turşular və müxtəlif minerallarla (dəmir, kalsium, sink, maqnezium və s.) zəngindir.
Alimlər aşkar ediblər ki, hər gün qatıq yeyən insanlarda ağciyər xəstəliklərinin və xüsusilə də ağciyər xərçənginin riski 20% azalır.
Keçmişdə cəfəri daha çox göyərti kimi deyil, müalicəvi ot kimi istifadə olunurdu. Təbiblər cəfərinin köməyi ilə müxtəlif xəstəlik və pozulmaları müalicə edirdilər.
Kişmiş, quru ərik, xurma, gavalı ən çox yayılmış və ən faydalı quru meyvələrdir.
Bəzi bitki yağlarının üzərində "xolesterinsiz" ("без холестерина") yazını görmək olur.
Çuğundur qan təzyiqini azaltmağa, qan damarlarının divarlarını və qaraciyəri gücləndirməyə kömək edir.
Əzib 10 dəqiqə gözlədilmiş çiy sarımsaq və soğanı pəhrizinizə daxil edin. Sarımsaq bakteriya və viruslarla mübarizə aparan ağ qan hüceyrələrinin istehsalını stimullaşdırır.
Belə hesab olunur ki, əksər böyüklərin orqanizmi süd zülalı olan laktozanı parçalamaq üçün lazım olan fermenti - laktulozanı, demək olar ifraz etmir və bu da böyüklərdə südə qarşı dözümsüzlüyə səbəb olur.
Bal ən faydalı və müalicəvi məhsullardan biri sayılır. Lakin bu yalnız təbii bala aiddir.
Sent-Luis Universitetinin (ABŞ) alimləri araşdırmalar zamanı belə nəticəyə gəliblər ki, Çində ən yayılmış çay növlərindən biri olan ulun çayı süd vəzi xərçəngindən qoruyur.
Amerikalı psixiatr Uma Naydu yaddaşın yaxşılaşmasına kömək edən, depressiya və narahatlığın qarşısını alan məhsulların adlarını açıqlayıb.
ABŞ alimləri geniş əhatəli araşdırma nəticəsində ürək-damar sistemini ən yaxşı qoruyan vasitəni təyin ediblər.
Qışın rəmzi olan mandarin bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir: damarları və ürəyi möhkəmləndirir, nəfəs yollarını təmizləyir, stressi azaldır, əhvalı yaxşılaşdırır, mübadilə proseslərini sürətləndirir və s.
Çayın faydalı olması hamıya məlumdur. Bir stəkan isti çay qışın soyuğunda insanı isidir, xoş ətri yaxşı əhval-ruhiyyə və gümrahlıq verir.
Sağlam qidalanma üzrə amerikalı mütəxəssislər ən faydalı hesab etdikləri şirələrin adlarını açıqlayıblar.
Kalsium sağlam sümüklərin qorunmasında mühüm rol oynayır. Yaş keçdikcə bədəndə bu maddə çatışmazlığı hiss olunur.
İspan alimlər belə qənaətə gəliblər ki, südün və onun əsasında hazırlanan məhsulların (qatıq, kefir, kəsmik və s.) gündəlik istehlakı bir sıra xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır.
Zoğal bitkisi mart ayının ortasında çiçək açmağa başlayır və meyvənin tam yetişməsinə kimi azı 5-6 ay keçir. Hələ bu qədər uzun müddətə yetişən və formalaşan ikinci meyvə ağacı yoxdur.
Kərə yağı ən çox istifadə olunan məhsullardan biridir.
Satışda yerli istehsal məhsullarının üstünlük təşkil etdiyi sahələrdən biri də bitki yağları sektorudur. Yerli istehsal olan bitki yağlarından istifadə edən böyük bir kütlə var.
Vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Həmin qida məhsullarına super qidalar da deyilir.
Soğan sağlamlıq problemlərinin siyahısını genişləndirə bilər.
Şamama digər yemiş növləri kimi şirin olmadığından turş və xoşagəlməz dadına görə yeyilmir, ondan mürəbbə hazırlanmır. Lakin ətrinə görə şərbət, desert və bəzi şirniyyatların hazırlanmasında istifadə edilir.
Alimlər zəncəfil və sarımsaqdan istifadənin insanı qocaldan soyuqdəymə prosesinin qarşısının alınmasında müsbət təsirini təsdiqləyirlər.
Qırmızı çuğundur ikiillik bitki olub, kökündən istifadə edilən tərəvəzlər qurupuna daxildir. Qırmızı çuğundurun vətəni Aralıq dənizinin sahilləri hesab edilir.
Yay aylarında qarpızdan sonra ən məşhur meyvə sayılan yemiş bədəni sərinlədir və rahatlıq verir.
İnsan orqanizminə ən faydalı qidalar sırasında süd, bal, yumurta, əncir və s. bir çox qida məhsullarının adını çəkə bilərik.
Pomidor likopinlə zəngindir. Bu maddə güclü xərçəng əleyhinə təsirə malikdir. Həmçinin likopin ürək-damar sistemi xəstəliklərinin riskini azaldır.