İtaliya alimləri aşkar ediblər ki, pomidor ekstraktı mədə xərçəngi zamanı xərçəng hüceyrələrinin inkişafının və çoxalmasının qarşısını almaq qabiliyətə malikdir.
Kəklikotu və onun faydalı xüsusiyyətləri insanlara qədim zamanlardan məlumdur.
Pomidor güclü xərçəng əleyhinə təsirə malik olan likopin maddəsi ilə zəngindir.
London Kral Kolecinin alimləri belə hesab edirlər ki, brokkoli kələminin tərkibində olan spesifik maddə "sulforafan" insultun qarşısını alır.
Lobya qədim zamanlardan yetişdirilir. Qədim Misirdə bu tərəvəz cavalıq mənbəyi sayılırdı və mətbəxdə geniş istifadə olunurdu.
Kalium və maqnezimla zəngin olduğuna görə, çiyələk ürək-damar sistemi üçün çox faydalıdır - ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, damarları möhkəmləndirir, "pis" xolesterolun səviyyəsini aşağı salır.
Turşəngin yaxın qohumu olan rəvənd xoş, turşməzə dada malikdir. Rəvənd xarici görünüşə görə pıtrağa oxşayır.
Turpun yaxın "qohumu" olan daykon çox dadlı və faydalı tərəvəzdir.
Gicitkən qədim zamanlardan faydalı müalicəvi bitki kimi tanınır. Həmçinin təzə gicitkən qiymətli qidalı məhsuldur.
Gül kələmi ən faydalı, azkalorili və asan mənimsənilən tərəvəzlərdən biridir.
Dadlı və ətirli tərxun həmçinin güclü müalicəvi və profilaktik xüsusiyyətlərə malikdir.
Zülal, dəmir və kalsium cəhətdən zəngin olan badamın faydaları saymaqla bitmir.
Əvvəllər qulançar delikates sayılırdı və onu yalnız krallar, varlı kübar insanlar yeyirdi.
Mütəxəssislərin fikrinə görə, 3 aydan çox saxlandıqda kartof demək olar bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirir və əksinə onun ziyanlı xüsusiyyətləri artır.
Yaz aylarında insan orqanizmi vitamin və mineral çatışmazlığından əziyyət çəkir.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarına görə, dünyada yaşayan insanların 1/3 hissəsi müxtəlif qaraciyər xəstəliklərindən əziyyət çəkir.
Zəncəfil maddələr mübadiləsini və qan dövranını sürətləndirmək xüsusiyyətləri ilə tanınır. Bu 2 xüsusiyyətə görə zəncəfil artıq çəkidən xilas olunmağa yaxşı kömək edir.
Qədim zamanlarda balqabaq yağı müalicəvi məhsul kimi çox yüksək qiymətləndirilir və geniş istifadə olunurdu.
Təbiət bizə cavan və sağlam qalmaq üçün çoxsaylı unikal vasitələr bəxş edib. Sadəcə bu vasitələri tanımaq və onlardan düzgün istifadə etmək lazımdır.
Ağcaqayın ağacının şirəsi əsl təbii möcüzədir. Ağacın gövdəsinin daxilində axan bu şirə bir çox faydalı və müalicəvi xüsusiyyətlərlə zəngindir.
Küncütün vətəni Cənubi Afrikadır. Lakin bu faydalı müalicəvi bitki qədim zamanlardan bir çox Şərq ölkələrində, Hindistanda da geniş istifadə olunur.
1. Buğda kəpəyi
Buğda kəpəyi çox təsirli təbii vasitədir.
Qanazlığı çox yayılmış pozulmadır. Xüsusilə qanazlığına uşaq və qadınlar arasında tez-tez rast gəlinir.
Amerika alimləri araşdırmalar zamanı aşkar ediblər ki, Amerikanın yerli sakinləri olan hindu-çimane ABŞ-ın sakiləri ilə müqayisədə 5 dəfə az hallarda aterosklerozdan və nəticədə ürək-damar sistemi xəstəliklərindən əziyyət çəkir.
Zəngin tərkibə malik olan fındıq diyetologiyada çox faydalı məhsul sayılır.
Son elmi araşdırmalar göstərib ki, pendir artıq çəkidən xilas olmağa kömək edir. Əvvəllər belə hesab olunurdu ki, pendir qanda xolesterolun səviyyəsini qaldırır.
İydə çox faydalı və müalicəvi meyvədir. İydənin meyvələri, yarpaqları, ağacın qabığı qədim zamanlardan müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunurdu.
Vətəni Aralıq dənizinin sahilləri olan bibəriyə bütün dünyada tanınır və yeməklərə dad və ətir vermək üçün istifadə olunur.
Təbiət insana sağlamlığı qoruyub saxlamaq üçün bir çox faydalı məhsullar və bitkilər bəxş edib.
Yazda hər bir insan qış ərzində yığdığı kilolardan tez bir zamanda azad olmaq istəyir. Buna pəhrizdə müəyyən dəyişikliklər etməklə, fiziki hərəkətliliyini artırmaqla nail olmaq mümkündür.