Ən faydalı ədviyyatlardan olan sarıkök orqanizmə müalicəvi, profilaktik və cavanlaşdırıcı təsir edir.
Tut yarpağı bir çox xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilən effektiv vasitədir.
Küncütün faydalı və müalicəvi xüsusiyyətləri insanlara qədim zamanlardan məlumdur.
Ürək xəstəlikləri son dövrün ən çox rast gəlinən xəstəlikləri sırasındadır.
Mandarinin vətəni Çindir. Çində yüksək rütbəli məmurlara "mandarin" deyilirdi. Meyvə o zamanlar bahalı idi və onu yalnız məmurlar, yəni mandarinlər yeyə bilirdi.
Zeytun ən qədim yetişdirilən bitkilərdən biridir. Hələ eramızdan çox-çox əvvəl zeytun və zeytun yağı qidalanmada istifadə olunurdu.
Təzə zəncəfil həm keçmişdə, həm də hazırda bir çox alternativ tibb üsullarında istifadə edilir.
Təzə xurmanın faydaları kimi onun bəhməzi də müxtəlif xəstəliklərə qarşı fayda verir.
Soyuq ayların gəlməsi ilə bəzi meyvələrin də mövsümü başlayır. Xüsusilə də uşaqların ən çox sevdiyi naringinin yetişmə zamanıdır.
Günəbaxan tumları çox faydalı məhsuldur. Amerika alimlərinin son araşdırmaları göstərib ki, tumun gündəlik az miqdarda istehlakı orqanizmdə qocalma proseslərini ləngidir.
Duza qoyulmuş kələm qədim zamanlardan bir çox milli mətbəxlərində mövcuddur.
Tərkibi vitamin və minerallarla zəngin olan heyva qədim zamanlardan bir çox xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunub.
Qara çay çəki azalmasına və bağırsaqların mikroflorasının işinin yaxşılaşmasına səbəb olur.
Ayı sarımsağı yalnız rütubətli torpaqlarda, kölgəli yerlərdə, dərə ətəyində, kolluqların altında, sıx yarpaqlı ağac meşələrində yetişir.
Haqlı olaraq “sarımsağın qarası da olur?”, - deyə soruşa bilərsiniz. Bəli, olur.
Dəfnə yarpağı - çoxdan mətbəxlərimizdə hörmətli yerə layiq olan sevimli ədviyyatdır.
Balqabaq ən faydalı tərəvəzlərdən biridir. Azkalorili, dadlı, vitamin və minerallarla zəngin olan bu tərəvəzin sağlamlıq üçün xeyirli xüsusiyyətləri saymaqla bitməz.
Bütün dünyada bal ən faydalı məhsullardan biri sayılır. Çoxsaylı elmi araşdırmalar balın orqanizmə olan unikal müalicəvi və profilaktik təsirini dəfələrlə təsdiq edib.
Ailem.az qida sektoru üzrə mütəxəssis Aysel Hüseynlinin trans yağlar haqda məqaləsini təqdim edir.
Məkkəgülü (karkade) çayını ərəblər bütün xəstəliklərin dərmanı adlandırırlar. Sözsüz ki, bu içkinin belə qiymətləndirilməsi təsadüfi deyil.
Çaytikanı bir çox faydalı xüsusiyyətlərlə zəngindir. Bunun səbəbi bitkinin zəngin kimyəvi tərkibdir.
Badımcanın vətəni Hindistandır. Maraqlıdır ki, botanika elmində badımcan tərəvəz deyil, giləmeyvə sayılır.
Qoyun və mal əti tərkibində olan vitamin və minerallara görə, demək olar, eynidir. Mal ətində zülal daha çoxdur.
Alimlər yeni araşdırma zamanı aşkar ediblər ki, darçın orqanizmdə piyin yığılmasını ləngidir və ürək xəstəliklərinin riskini azaldır.
Mütəxəssislər qoz, fındıq, badam, püstə, keşyu və s. çərəzlərini daim ən faydalı məhsulların siyahısına daxil edirlər.
Süd çox faydalı məhsuldur. Lakin təəssüf ki, bir çox böyüklərin orqanizmi südü mənimsəyə bilmir.
Dadlı, şirin əncir həmçinin çox effektli müalicəvi vasitədiir.
Son elmi araşdırmalar böyürtkənin xərçəng əleyhinə təsirini aşkar edib. Araşdırmalar göstərib ki, böyürtkən ekstraktı xərçəng hüceyrələrinin artmasının qarşısını alır.
Yeməkdən əvvəl yemiş yeyilərsə yemək rahat həzm olunar.
Bundan əvvəlki elmi araşdırmalar şokoladın beyin fəaliyyətinə və yuxuya olan müsbət təsrini aşkar edib.