Stevia otu (onu "şəkər otu", "bal otu" da adlandırırlar) sözün əsl mənasında möcüzəli bitkidir.
Batatın digər adı "şirin kartof"dur. Lakin bu tərəvəzin kartofla heç bir əlaqəsi yoxdur. Onları birləşdirən yeganə amil tərkibində nişastanın çox olmasıdır.
Darçın ən tanınmış və faydalı ədviyyatlardan biridir. Darçının bir çox möhtəşəm xüsusiyyətləri var.
Qışın sonunda və yazın əvvəlində bir çox insanlar güclü yorğunlıq və zəiflik hiss edir, əsəbi və aqressiv olur, tez-tez depressiyalardan əziyyət çəkirlər.
Bağırsaqların normal mikroflorası insanın sağlamlığında çox böyük rol oynayır - immuniteti yüsək səviyyədə saxlamağa kömək edir, həzm sistemi xəstəliklərindən qoruyur, xərçəngin qarşısını alır, orqanizmi cavanlaşdırır və s.
Niyə başlığa bəkməzin baldan 8 dəfə çox dəmir olduğunu qeyd etdim, ona görə ki, qan azlığında, mineral çatışmazlığında, saç tökülməsində və sairələrdə bəkməzə fikir verəsiniz.
Alimlər sübut edib ki, düzgün bişirilmədikdə düyü sağlamlığımıza ciddi ziyan vura bilər.
Mütəxəssislər insan sağlamlığı üçün ən faydalı içkilərin siyahısını tərtib ediblər.
Bu yarma Şərq ölkələrində çox populyardır. Bulqur buğdadan hazırlanır və onun tərkibində buğdanın demək olan bütün faydaları saxlanılır.
Öz ölkəsində keşyu çərəz deyil, meyvə sayılır. Meyvə 2 hissədən ibarətdir - dadlı, şirin, bolqar bibərinə bənzər hissəsi və keşyu kimi tanıdığımız çərəz.
Böyük Britaniya alimləri demensiya, infarkt və insult zamanı yaxşı müalicəvi təsir göstərən yeni preparat hazırlayıblar.
Müxtəlif vitaminlər, makro- və mikroelementlərlə zəngin olan cücərdilmiş buğda orqanizmə güclü cavanlaşdırıcı təsir edir.
Kahı əslində göyərti deyil, yarpaq tərəvəzdir. Kahı sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. Onun tərkibində çoxsaylı vitaminlər və minerallar mövcuddur.
Son elmi araşdırmalar qəhvənin insan sağlamlığına olan yeni müsbət təsirlərini üzə çıxardır. Belə ki, qəhvənin tərkibində olan kofein maddəsi bəzi xəstəliklərin inkişafı riskini azaldır.
Bu yabanı bitki geniş müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Onun müxtəlif adları var - "ayı soğanı", "ayı sarımsağı", "çöl sarımsağı".
Araşdırmalar göstərib ki, vəzəri qan hüceyrələrini qoruyur və hətta qan xərçənginin riskini azaldır.
Son araşdırmalar göstərib ki, Pippali acı bibəri genlər səviyyəsinə xərçəng hüceyrələrini öldürmək qabiliyyətinə malikdir.
Dadına, müalicəvi xüsusiyyətlərinə və pəhriz xassələrinə görə xurma əvəzolunmaz meyvədir.
Bəzi məhsullar güclü virus əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Saglamolun.az bildirir ki, bu məhsullar orqnizmdə virusların yayılmasını ləngidir, virus xəstəlikləri zamanı sağalmanı tezləşdirir.
Təbiət insana çoxlu sayda təbii dərmanlar bəxş edib. Bu xüsusilə tərəvəzlərə aiddir. Bütün tərəvəzlər əsl təbii dərmanlardır.
Orqanizmdə mikrodozalarda olan bir çox minerallar orqanizmin fəaliyyətinə çox böyük təsir edir. Bu minerallardan biri maqneziumdur.
Diyetoqlar və həkimlərin ümumi fikrinə görə, ən faydalı səhər yeməyi yulaf yarması sıyığıdır.
Saglamolun.az bildirir ki, hər səhər 1 boşqab yulaf yarması sıyığını yeyən insan özünü bir çox xəstəliklərdən və pozulmalardan qoruya bilər.
Bu sıyığı faydalı və müalicəvi xüsusiyyətləri arasında:
- qanda xolesterolun səviyyəsini aşağı salır və bununla da aterosklerozun əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Ateroskleroz ürək-damar sistemi xəstəliklərinin, o cümlədən infarkt və insultun əsas səbəbi sayılır.
- stressi azaldır, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır, insanı daha gümrah edir.
- tez toxluq hissi yaradır. Sübut olunub ki, səhər yeməyi zamanı yulaf yarması sıyığını yeyən insan nahar zamanı daha az yemək yeyir. Bu isə arıqlamağa kömək edir.
- mədə-bağırsaq sisteminə çox müsbət təsir edir, həzm prosesləri yaxşılaşdırır. Mədədə kiçik xoraların və eroziyaların sağalmasını sürətləndirir.
- saç, dırnaq və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır.
- orqanizmi ziyanlı maddələrdən (toksinlər, şlaklar, ağır metalların duzları və s.) təmizləyir.
- qəbizlik zamanı çox yaxşı kömək edir.
Suda bişirilmiş yulaf yarması daha faydalı sayılır. Sıyığa yağ, quru və ya təzə meyvələr, şəkər tozu, bal, ədviyyatları (darçın, vanil, sarıkök, zəncəfil) əlavə etmək yaxşıdır. Arıqlamaq istəyirsinizsə, sıyığa heç nə əlavə etməyin (ədviyyatları əlavə etmək olar).
Yulaf yarması yulaf yarması lopalarından (gerkules kimi) daha faydalıdır. Bu səbəbdən yarmadan istifadə etmək daha yaxşıdır.
Təəssüf ki, bu olduqca faydalı ədviyyatdan bizdə çox da populyar deyil. Söhbət xardaldan ("qorçitsa") gedir.
Araxis mərci, lobya, noxud, soya kimi bitkilərin yaxın qohumudur. Araxıs ürək və damarlar üçün çox faydalı məhsuldur.
Hamı bilir ki, süd sümüklər üçün çox faydalı məhsuldur.
Yaxınlarda Almaniya alimləri sarımsaqla bağlı geniş araşdırma aparıblar. Saglamolun.az bildirir ki, alimlər sarımsağın insan orqanizminə olan müalicəvi və profilaktik təsirini araşdırıblar.
Hamı bilir ki, təbii süd məhsullarının tərkibində olan probiotiklər həzm prosesləri yaxşılaşdırır, mədə-bağırsaq sisteminin sağlamlığını qoruyur.
Yumurta yeganə məhsuldur ki, orqanizm tərəfindən, demək olar, tam şəkildə (97-98%) mənimsənilir.
Kartof bütün dünyada ən çox yeyilən tərəvəzlərdən biridir. Dadlı və doyumlu kartof həmçinin çox faydalı məhsuldur.
Ağ turp çox faydalı məhsuldur. Ağ turp bir çox sağlamlıq üçün vacib olan maddələrlə zəngindir.