Şaftalı Şərqdə cavanlığın və uzunömürlülüyün rəmzi sayılır.
Xurma Ramazan ayının ən populyar təamıdır. Dükanlarda çoxlu sayda müxtəlif xurma növləri satılır. Sizə yaxşı xurmanın seçmək qaydalarını təqdim edirik:
Gavalı çox faydalı meyvədir. Gavalı bir çox vitaminlər (A, B qrupu, P), minerallar (kalium, kalsium, ftor, maqnezium, sink, yod, mis, sink), qidalı liflər, orqanik turşularla zəngindir.
Qanazlığının yüngül formalarında pəhrizə müəyyən dəyişikliklər etməklə bu pozulmanı asanlıqla müalicə etmək mümkündür.
Ürəkdə və ya beyində olan damarlar trombla tutulduqda və ya partladıqda bu infarkt və ya insult kimi ağır pozulmaların inkişafına səbəb olur.
Hamı bilir ki, çay çox faydalı içkidir. Çay orqanizmə stimullaşdırıcı təsir göstərir, yorğunluğu azaldır, əhval-ruhiyəni yaxşılaşdırır, əlavə enerji verir, əqli fəaliyyəti stimullaşdırır, yüngül sidikqovucu təsirə malikdir, xərçəngəleyhinə təsir edir.
Südlü çay çox faydalı müalicəvi içki sayılır. İngilislərdə bu ənənəvi içkidir. İngiltərədə əsrlər boyu çay məhz südlə içilir.
Amerika alimləri araşdırmalar nəticəsində aşkar ediblər ki, hər gün az miqdarda təbii tünd şokolad istehlak edən insanda ürək fəaliyyətinin pozulmasının, xüsusilə aritmiyanın riski xeyli azalır.
Yay aylarında xanımlar müxtəlif mürəbbələri, cemləri tədarük edir.
Naturopat həkimlər (təbii vasitələrlə müalicə edən mütəxəssislər) limon qabığını limonun ətindən daha faydalı hesab edir.
Gilas ən dadlı və faydalı giləmeyvələrdən biridir. Gilas vitaminlər (A, B1, B2, PP), pektinlər, orqanik turşular, flavonoidlər, minerallar (ftor, kalisum, maqnezium, dəmir, yod, mis, fosfor) və s. faydalı maddələrlə zəngindir.
Bəzi bitkilərin tərkibində xüsusi "flavonoidlər" maddələri mövcuddur. Elmdə sübut olunub ki, bu bioloji aktiv maddələrin güclü antioksidant xüsusiyyətləri var.
Arpa yarması çox faydalı deyitik məhsuldur. Arpa bir çox vitaminlər (A, B, E, K) və minerallar (fosfor, selen, kalium, maqnezium, sink və s.), fol və nikotin turşuları, qidalı liflərlə zəngindir.
İnsanların əksəriyyəti acı xiyarı ziyanlı, hətta zəhərli hesab edir. Lakin bu heç də belə deyil. Acı xiyar nəinki ziyanlı və zəhərli deyil, hətta çox faydalı və müalicəvi məhsuldur.
Ağartı məhsulları çox faydalı və müalicəvi məhsullardır. Diyetoloqlar insanın yaşından asılı olmayaraq bu məhsulları hər gün qidalanmaya daxil etməyi tövsiyə edirlər.
Bu qeyri-adi tərəvəzin adı "bamiyə" dir. Bamiyənin bir çox faydalı və müalicəvi xüsusiyyətləri var.
Kollagen zülalı orqanizmdə olan birləşdirici toxumanın əsas tərkib hissəsidir. Kollageni "cavanlıq zülalı" adlandırırlar. Bu zülal dərinin, qığırdaqların elastikliyini təmin edir.
Göyərtilər müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Göyərtilər orqanizmi ona lazım olan bir çox vitaminlər, minerallar, efir yağları və s. vacib maddələrlə təmin edir, orqanizmə virus və mikrobəleyhinə təsir edir.
Fansada və bəzi digər ölkələrdə pendir əsas qida qəbulundan sonra yeyilir. Bu çox gözəl və sağlam ənənədir.
Qədimdə darı yarması çox populyar idi. Təəssüf ki, hal hazırda bu faydalı müalicəvi məhsul az istifadə olunur.
Amerikada, Çində, Yaponiyada aparılan çoxsaylı araşdırmalar sübut edib ki, hər gün alma yeyən insanlarda ürək-damar sistemi xəstəliklərinin, infarkt və insultun riski azalır.
Alimlər çuğundur şirəsini ürək üçün çox faydalı hesab edirlər. Bu şirənin daim qəbulu damarları xolesterindən təmizləyir, arterial təzyiqi tənzimləyir.
Bəzi məhsullar yaddaşı və diqqəti yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bu məhsullar arasında:
Qanın laxtalanmasının artması təhlükəli haldır. Bu damarlarda trombların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.
Avropa ölkələrində bu bitki çox sevilir və delikates sayılır. Qulançarı həm təzə halda yeyirlər, həm də müxtəlif xörəklərin bişirilməsi zamanı istifadə edirlər.
Qəbizlik çox ciddi pozulmadır. Xroniki qəbizlik bir çox ciddi fəsadlara səbəb ola bilər.
Düzgün olmayan qidalanma, marqarin və s. sintetik yağların, şəkərin tez-tez və çoxlu miqdarda qəbulu, azhərəkətli həyat tərzi, təmiz suyun kifayət olmayan miqdarda qəbulu, ziyanlı vərdişlər, artıq çəki damarların sağlamlığına ciddi ziyan vurur.
Müasir insanlar qidanın dadına və xarici görünüşünə xüsusi diqqət yetirir. Lakin bir çox dadlı yeməklər insan orqanizmi üçün heç də faydalı deyil.
Çuğundur və onun yarpaqları qədim zamanlarda müalicəvi bitkilər kimi istifadə olunurdu.
Qurd xəstəlikləri bütün dünyada çox yayılmış xəstəliklərdir.