İnsan orqanizmi bütün mövcudluğu dövründə ətraf mühitin təsirinə məruz qalır və bu təsirlər nəticəsində orqanizmə toksinlər, şlaklar, viruslar, infeksiyalar və zərərli maddələr yığılır.
Quanabana adlanan bu meyvə xərçəng və onun təzahürlərinin müalicəsində kimyaterapiyadan 10.000 dəfə güclüdür.
Əksər hallarda qarpız yedikdə biz qarpızın tumlarını tullayırıq.
Qəribə səslənsə də, kalorisi yüksək olan yer fındığının doğru qəbul edildikdə arıqlamaq prosesini asanlaşdırdığı təsdiq olunub.
Paxlalılar fəsiləsindən olan soya paxlasının zəngin tərkibindən bəhrələnən soya südü paxlanın isladılıb üyüdülməsi və süzülməsindən sonra əmələ gəlir.
Kərəviz çox faydalı göyərtidir. Son elmi araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, kərəvizin daim qəbulu yaşlı insanlarda təfəkkürün və yaddaşın zəifləməsinin qarşısını alır, qocalma prosesləri ləngidir.
Milliyet.com saytının xəbərinə görə, Daily Mail-də yayımlanan bir araşdırma nəticələrinə əsasən, gündə bir bardaq greypfrut suyunun ürək xəstəliklərinə yaxşı təsir etdiyi məlum olub.
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi ürək xəstəlikləri, insult və diabet riskini azaldan içki kəşf edib.
Bu 3 qida maddəsi soyuqlama, qrip və uçuq kimi infeksiyaların səbəb olduğu sağlamlıq problemlərinə qarşı immunitet sistemini gecləndirir.
Böyrəklər orqanizmdə çox vacib və çətin funksiyanı yerinə yetirir - qanı toksinlərdən və digər ziyanlı maddələrdən təmizləyir.
Dükanlarda satılar dondurmadan fərqli olaraq, bu dondurma həm dadlı, həm də faydalıdır.
Qandakı şəkər miqdarını nizamladığı və qanazlığına faydalı olduğu məlum olan andız bəkməzi bronxit, öskürək, ağız yaraları, vərəm, böyrək iltihabı, sədəf xəstəliyi, ürəkbulanması, ağciyər, qaraciyərə faydaları ilə şəfa mənbəyi olaraq tanınır. Həmçinin hemoroidin müalicəsində də istifadə edilir.
Qədim zamanlarda Şərgdə reyhan həm yeməklərin bişirilməsi zamanı, həm də tibdə geniş istifadə olunurdu.
Moruq çox faydalı giləmeyvədir. Bu əsl təbii dərmandır. Moruq C vitamini ilə olduqca zəngindir.
Mətbəxdə uzun müddət qaldıqda cücərən sarımsağı adətən yeyilməyəcəyi fikri ilə zibil qutusuna atırıq.
Zoğal çox faydalı giləmeyvədir. Qədim zamanlardan bu giləmeyvə öz müalicəvi xüsusiyyətlərlə tanınır.
Xurmanın adı müqəddəs Qurani-Kərimdə çəkilir. Məhəmməd peyhəmbər (s.ə.s.) orucu xurma ilə açmağı tövsiyə edirdi.
Albalı olduqca faydalı giləmeyvədir. Qədim zamanlardan bəri albalı ürəyin təbii dərmanı sayılır.
Gilas həm dadlı, həm də çox faydalı giləmeyvədir. Gilasın tərkibində B qrupu, C, PP, A kimi faydalı vitaminlər, mis, sink, yod, dəmir, kalsium, maqnezium, marqans və s. kimi minerallar var.
Əzgil kimyəvi tərkibə görə almaya bənzəyir. Bu çox faydalı meyvədir.
Fol turşusu, dəmir və lif: düyünün sağlamlığa inanılmaz faydaları...
Şərqdə bu giləmeyvə hələ qədim vaxtlardan çox məşhurdur. Şərqdə tutu "şah giləmeyvəsi", "ömür uzadan giləmeyvə" adlandırırdılar.
Ən dadlı mürəbbələrdən biri olan çiyələk mürəbbəsinin bişirilməsində bəzi incəliklər var.
Qadınların bütün həyatları boyunca qəbul etməsi lazım olan vitaminlər var ki, müəyyən yaş dövrlərində bu vitaminlər sağlamlıq üçün daha çox önəm daşıyır. Beləliklə…
Lobyanın vətəni Qədim Misir sayılır. Lobya qədim zamanlardan insanların qidalanmasında öz layiqli yerini tutub.
Pomidor ən dadlı tərəvəzlərdən biridir. Pomidorun vətəni Amerikadır. Maraqlıdır ki, əvvəllər pomidor dekorativ bitki kimi becərilirdi.
Badımcan çox dadlı və həmçinin faydalı tərəvəzdir. Şərqdə bu tərəvəz "uzunömürlülük tərəvəzi" sayılır. Belə hesab olunurdu ki, bu tərəvəzi tez-tez yeyən insan qocalmır.
Təəssüf ki, bu olduqca xeyirli tərəvəz bizim mətbəxdə az-az istifadə olunur.
Tanrı bizə bərəkətli torpaq və əlverişli hava şəraiti bəxş etdiyi üçün ölkəmizdə hər cür meyvə yetişir.