Bu gün hamımızın yediyi çörəklərin mayası süni üsulla hazırlanılmış, kimyəvi bir maddədir. Bu maya deyil.
Üzüm çox faydalı müalicəvi məhsuldur. Üzüm ürək-damar, nəfəsalma sistemləri üçün çox faydalıdır, immun sistemini möhkəmləndirir, xərçəng xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır.
Damarların sağlam və təmiz olması insan sağlamlığının ən vacib şərtlərindən biridir. Damarlarda xolesterinin yığılması damarların daralmasına səbəb olur ki, bu da orqanizmdə qan dövranını pisləşdirir.
Çox zəngin kimyəvi tərkibə malik olan üzüm olduqca faydalı meyvədir. Onun tərkibində orqanik turşular, vitaminlər (A, C, B6), fol turşusu, antioksidantlar, minerallar (sink, dəmir, mis, kalium, maqnezium) və s. faydalı maddələr var.
Şokolad ən sevimli şirniyyatlardan biridir. Şokolad orqanizmi tonuslaşdırır, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır. Şokoladın tərkibində flavonoidlər var.
Qeyri-adi sarı zoğal çox faydalı müalicəvi məhsuldur. Qırmızı zoğalla müqayisədə tam yetişmiş sarı zoğal şirin olur.
Qoz, fındıq, badam, keşyu, araxıs, püstə və çərəzlər zülallar, müxtəlif vitamin və miberallar, yağlı turşular və s. faydalı maddələrlə olduqca zəngindir.
Pendir çox faydalı məhsuldur. İlk növbədə pendir kalsiumla zəngindir. 100 qr pendirdə 1 qr kalsium var.
Karkade çayı çox faydalı və müalicəvi içkidir. Çayın qeyri-adi tünd qırmızı rənginə görə onu tez-tez "qırmızı çay" adlandırırlar.
Tamdənli çörək bütün dünyada böyük populyarlıq qazanıb. Sağlam şəkildə qidalanmağa çalışan insanlar qidalanmasında adi ağ çörəyi tamdənli çörəklə əvəz edir.
Qaraciyər ən vacib orqanlardan biridir. Ziyanlı maddələri neytrallaşdıran, maddələr mübadiləsi proseslərində mühüm rol oynayan, ödü ifraz edən və bir çox digər funksiyaları yerinə yetirən qaraciyər orqanizmin ümumi sağlamlığında olduqca böyük rol oynayır.
Soğan insan sağlamlığı üçün ən faydalı məhsullardan biri sayılır. İltihab, mikrob, virus, hətta xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan soğan əsl müalicəvi məhsuldur.
Meyvə və tərəvəzlər müxtəlif vitaminlər, minerallar, orqanik turşular, bioflavonoidlər, antioksidantlar və s. faydalı maddələrlə olduqca zəngindir.
Göyəm çox dadlı və faydalı meyvədir, onun bir çox müalicəvi xüsusiyyətləri var.
Avstraliya alimləri araşdırmalar nəticəsində belə qərara gəliblər ki, meyvə və tərəvəzlərin qəbulu insanları daha xoşbəxt və həyatdan razı edir.
İsveçrə alimləri aşkar ediblər ki, narın tərkibində olan maddə yaşlaşmanı xeyli ləngidir. Alimlər narın tərkibində "ellagitannin" maddələri aşkar ediblər.
Armud ən faydalı meyvələrdən biridir. Armudun tərkibində vitaminlər, minerallar, qidali liflər, orqanik turşular və s. faydalı maddələr var.
Motmotu orta əsrlərdən Avropa ölkələrində tanınır. O vaxt Avropada bu giləmeyvədən şərab hazırlayırdılar.
Yay orqanizmi təmizləmək, möhkəmləndirmək və daha sağlam etmək üçün ən yaxşı vaxtdır.
Təbii alma sirkəsi çox faydalı müalicəvi məhsuldur - immuniteti möhkəmləndirir, cavanlaşdırır, damarları təmizləyir, aterosklerozun qarşısını alır, dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır, arıqlamağa kömək edir.
Arıqlamağa başlayan insanlar adətən makarondan imtina edirlər. Uzun illər ərzində belə hesab olunurdu ki, makaron yeyən insanlar kökəlir.
Reyhan adi göyərti deyil, bu əsl müalicəvi bitkidir. Reyhan haqqında məlumatlar dahi İbn Sinanın elmi işlərində tapılıb.
Albalı şirəsi faydalı maddələrlə olduqca zəngindir. Onun tərkibində A, C, E, P, B qrupu, fol turşusu kimi vitaminlər, kalsium, kalium, maqnezium, fosfor, dəmir kimi minerallar var.
Bəlkə də çoxumuzun heç dadına baxmadığımız bildirçin yumurtası 1001 dərdin dərmanıdır.
Həm qırmızı, həm də qara qarağat insanın sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Onların tərkibində bir çox vitaminlər, minerallar, orqanik turşular, qidalı liflər və s. faydalı maddələr var.
Pomidor şirəsi ən faydalı şirələrdən biri sayılır. Pomidor şirəsi A, C, B qrupu, PP kimi vitaminlər və bir çox əvəzolunmaz minerallarla (kalium, kalsium, maqnezium, fosfor, marqans, sink, dəmir və s.) olduqca zəngindir.
Harvard Universiteti alimləri 14 müxtəlif araşdırmanın nəticələrini təhlil etdikdən sonra belə nəticəyə gəliblər ki, hər gün müxtəlif yarmalar (yulaf, arpa, düyü və s.) və həmçinin tamdənli çörək yeyən insanlarda ürək-damar sistemi və xərçəng xəstəliklərinin riski xeyli azalır.
Qarpız şirəsi orqanizmi ziyanlı maddələrdən çox yaxşı təmiləzyir, sidikqovucu təsir edir, arıqlamağa kömək edir.
Qarpız tək dadlı desert deyil. Bu giləmeyvə sağlamlığımız üçün olduqca faydalı məhsuldur.
Bütün dünyada ədviyyatların orqanizmə olan müalicəvi təsiri çoxdan sübut olunub.