Həqiqətən bugün elə bir dövrə gəlmişik ki, əlimizdə olan nemətləri yemək və ya yeməmək haqqında fikirləşirik.
İllinoys Universiteti alimləri aşkar ediblər ki, "lütein" adlı vacib birləşmə beyini cavanlaşdırır, beyində yaşla bağlı olan dəyişikliklərin qarşısını alır.
Zoğal qədim zamanlardan bir çox xəstəliklər zamanı müalicəvi vasitə kimi istifadə olunur. Həmçinin bu giləmeyvə çox gözəl profilaktik vasitədir.
Ədviyyatlar bir çox faydalı və müalicəvi xüsusiyyətlərlə zəngindir. Bu səbəbdən müxtəlif ədviyyatları qidalara və içkilərə əlavə etməklə biz nəinki onların dadını, həm da faydasını xeyli artırırıq.
Düzgün və sağlam qidalanma ürəyin və damarların sağlamlığında olduqca böyük rol oynayır. Bəzi məhsullar var ki, onları ürək üçün əsl təbii dərman hesab etmək olar.
Yemiş desert tərəvəz sayılır. Yemişin bir çox faydalı və müalicəvi xüsusiyyətləri var.
Rusiyanın məşhur "Zdorovye" jurnalı ən faydalı və müalicəvi mürəbbələrin siyahısını tərtib edib:
Moruğun bir çox faydalı xüsusiyyətləri var. Son elmi araşdırmalar moruğun müxtəlif orqan və sistemlər üçün olan faydalarını növbəti dəfə təsdiqləyib.
Dadlı və ətirli moruğu əsl təbii dərman hesab etmək olar. Onun tərkibində insanı ağır xəstəliklərdən və o cümlədən xərçəngdən qoruyan bir çox nadir qiymətli maddələr var.
Gilasın tərkibində sağlamlıq üçün vacib olan bir çox faydalı maddələr var - A, B qrupu, C, PP vitaminləri, kalium, maqnezium, dəmir və bir çox digər vacib minerallar, orqanik turşular, pektinlər və s.
Qarğıdalının vətəni Amerikadır. Bu unukal məhsulun hər bir hissəsi istifadə olunur. Qarğıdalı çox faydalı məhuldur.
Pərpətöyün çox faydalı göyərtidir. Pərpətöyün A, B1, B2, K, PP vitaminləri, üzvi turşular, qlükoza, saxaroza, zülali maddələr, kalsium, kalium, maqnezium, manqan, yağlı turşular və digər insan sağlamlığı üçün vacib maddələrlə zəngindir.
Şaftalı vitamin, minerallar, orqanik turşular, efir yağları, qidalı liflər və s. faydalı maddələrlə zəngindir.
Ərik tumunun ləpəsi çox faydalı və müalicəvi məhsul sayılır. Lakin bu məhsul haqqında müxtəlif mənfi rəylər də eşitmək olur - guya ərik tumunun ləpələri çox zəhərlidir və hətta ölümə səbəb ola bilər.
Ən faydalı meyvələrdən olan ərik bir çox orqan və sistemlərin sağlamlığını qoruyur.
Hil tək ədviyyat deyil, bu əsl təbii dərmandır. Maraqlıdır ki, orta əsrlərdə Avropada hil həqiqətən dərman sayılır və apteklərdə satılırdı.
Ümumiyyətlə bir çox müalicələr həm acı, həm də əziyyətli ola bilər. Elə müalicələr də vardır ki, həm faydalı olur, həm də ləzzətli.
Yağlı turşular və təbii antioksidantlarla zəngin olan xardal yağı unikal müalicəvi məhsuldur.
Avropa diyetoloq və qastroenteroloqların assosiasiyası ən faydalı, sağlam və cavan qalmağa kömək edən qidaların reytingini tərtib ediblər.
Zeytun və zeytun yağının faydalı məhsul olduğuna heç kimin şübhəsi yoxdur. Bunu müxtəlif ölkələrdə aparılan çoxsaylı elmi araşdırmalar dəfələrlə sübut edib.
Adı müqəddəs Quranda dəfələrlə çəkilən xurma olduqca faydalı, diyetik və müalicəvi məhsuldur.
Qadınların əksəriyyəti yumurtanı soyuducunun qapısında bunun üçün nəzərdə tutulmuş hissədə saxlayır.
Albalını ən faydalı giləmeyvələrdən biri hesab etmək olar. Albalı bir çox xəstəliklərin qarşısını almaq qabiliyyətinə malikdir.
Arizona Universiteti (ABŞ) alimləri aşkar ediblər ki, kök şirəsinin müntəzəm istehlakı xərçəng xəstəliyinin riskini azaldır və həmçinin insanda artıq mövcud olan xərçəng şişlərinin inkişafını ləngidir.
Ağ tut faydalı diyetik məhsuldur. Müxtəlif vitaminlər, minerallar, bioloji aktiv maddələr, pektinlər, təbii şəkərlərlə zəngin olan ağ tut bir çox xəstəliklər zamanı olduqca faydalıdır.
Yaz və yay mövsümlərində masalarımızı tez-tez dadlı və faydalı tərəvəz salatları bəzəyir.
Hil Şərqdə (xüsusilə Hindistanda və Ərəb ölkələrində) qədim zamanlardan tanınır və ədviyyat və həmçinin müalicəvi vasitə kimi geniş istifadə olunur.
Bolqar bibərinin vətəni Amerikadır. Bolqar bibərini digər ölkələrdə "şirin bibər" adlandırırlar.
İnsanlar yerkökünü qədim zamanlardan yetişdirir və istehlak edirlər. Bir vaxtlar yerkökü Avropada hətta delikates sayılırdı.