Hamı bilir ki, qızardılmış qidalar ziyanlıdır, lakin bunun səbəbini bir çoxları dəqiq bilmir.
Çayın faydaları haqqında çoxlu sayda araşdırmalar var.
Bir çox insanlar bilir ki, yemək zamanı danışmaq olmaz. Lakin bunun əsl səbəblərini az bir insan bilir.
Bir çox insanların fikrinə görə, arıqlamaq üçün ac qalmaq lazımdır. Lakin bu belə deyil.
Qədim zamanlarda belə hesab olunurdu ki, istənilən xəstəliklərin səbəbi qara qüvvələrdir. Onlar evlərə daxil olur və bu da evlərdə yaşayan insanları xəstə edir.
Soyuq fəsillərdə bir çox qadınlar təzə yuyulmuş paltarları evdə, istilik sistemlərinin yanında qurudur. Bu çox ziyanlı adətdir.
Bir çox Asiya ölkələrində yemək zamanı xüsusi çubuqlardan istifadə olunur. Adətən onlara "çin çubuqları" deyilir. Çubuqların köməyi ilə duru yeməklərdən əlavə bütün digər yeməklər (düyü, balıq, tərəvəzlər, ət və s.) yeyilir.
Piylənmə artıq bütün dünyada ciddi problemə çevrilib. Piylənməyə cavan insanlarda və hətta uşaqlarda da tez-tez təsadüf edilir.
Bağırsaqlarımızda trilyonlarala bakterilər yaşayır. Elmdə onların yalnız 10% araşdırılıb, digərləri mikrobioloqlar üçün sirr olaraq qalır.
Ağızda çürük dişlərin olması tək kosmetik defekt deyil.
Orqanizmdə xolesterolun yüksək səviyyədə olması ürək-damar sistemi xəstəliklərinin riskini artırır. Beynəlxalq normalara əsasən orqanizmdə xolesterolun səviyyəsi 5 mm/l yuxarı olmamalıdır.
Bir çox insanlar bilir ki, yeməkdən dərhal sonra uzanmaq və yatmaq olmaz. Lakin bunun səbəbləri bir çoxlarımız üçün dəqiq məlum deyil.
Zülallar və vitaminlərlə zəngin olan toyuq əti çox faydalı və diyetik məhsul sayılır. Lakin bunu əsasən təbii şəraitdə yetişdirilmiş toyuqlara aid etmək olar.
İnsanın sağlamlığı bir çox amillərdən asılıdır. Bu amillərdən ən vacib olanlardan biri qidalanmadır. Alimlərin fikirinə görə, qidalanma insan sağlamlığına irsiyyətdən daha böyük təsir edir.
Qarın nahiyəsində piylərin yığılması tibdə çox təhlükəli sayılır. Bu piyə "visseral piy" deyilir. Az miqdarda visseral piyin olması normaldır.
Adi xörək duzu güclü antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir və bu səbəbdən müxtəlif iltihablar zamanı geniş istifadə olunur və çox yaxşı müalicəvi təsir edir.
Con Hopkins Universiteti (ABŞ) alimləri araşdırmalar nəticəsində belə qərara gəliblər ki, siqaret çəkməyən, lakin siqaret çəkən insanlarla birlikdə yaşayan və ya işləyən insanda insultun riski artmış olur.
Amerika alimləri xüsusi avadanlığın köməyi ilə bizi əhatə edən müxtəlif əşyaların üzərində olan mikrobların sıxlığını yoxlayıblar. Bu göstəriciyə görə ən çirkli 5 əşya təyin olunub:
İndiyə qədər diyetoloqlar hər gün 5 porsiya meyvə və tərəvəzləri yeməyi tövsiyə edirdilər. Lakin son araşdırmalar bu tövsiyəyə müəyyən dəyişikliklər əlavə edib.
Orqanizmin bütün hüceyrələrinin normal fəaliyyəti üçün su lazımdır. Kəskin susuzlaşma bir çox ağır pozulmalara yol açır və hətta insanın ölümünə səbəb ola bilər.
Çin təbabətində bu üsuldan geniş istifadə olunur. Yatmamışdan əvvəl ayağınızın altına bir dilim soğan bağlasanız, bir çox xəstəliklərdən uzaq ola bilərsiniz.
Qəbizlik ən yayılmış həzm sistemi pozulması sayılır. Xroniki qəbizlik yoğun bağırsağı xərçəngi kimi ağır və son zamanlar artmaqda olan xərçəng növünün riskini xeyli artırır.
Alma çəyirdəkləri möcüzəli məhsuldur. Bu kiçik çəyirdəklərin tərkibində bir çox nadir faydalı maddələr var.
Bədən çəkisinin normal olması insanın sağlamlığında olduqca böyük rol oynayır. Məhz bu səbəbdən bir çox xəstəliklərin əsas profilaktik tədbirlərindən biri bədən çəkisini normada saxlamaqdır.
Soyuq fəsillərdə evin havasını mikrob və infeksiyalardan təmizləmək xüsusilə vacibdir. Bununla biz özümüzü bir çox soyuqdəymə və infeksion xəstəliklərdən qoruya bilərik.
Bir çox insanlar sümükləri möhkəmləndirmək və osteoporozun (sümük toxumasının azalması) qarşısını almaq üçün həb şəklində olan kalsium preparatları qəbul edir.
Maraqlıdır ki, yunan dilindən üzərliyin adı "kömək etmək, xilas etmək" kimi tərcümə olunur. Hələ qədim zamanlarda bu otun tüstüsünü evlərə verirdilər.
Soyuq fəaillərdə immun sistemini daim "döyüşə hazır" vəziyyətdə saxlamaq çox vacibdir. Bununla biz özümüzü bir çox soyuqdəymə və infeksion xəstəliklərdən qoruya bilərik.
Müxtəlif turşular bizim mətbəximizin ayrılmaz bir hissəsidir, onları hamı xoşlayır. Lakin turşuların çoxlu miqdarda qəbulu sağlamlıq üçün çox ziyanlıdır. Sizə turşuların 5 ziyanını təqdim edirik.
Balı "min bir dərdin dərmanı" adlandırırlar. Həqiqətən bal insan orqanizminə çox güclü müalicəvi və profilaktik təsir edir, orqanizmi möhkəmləndirir, mikroblara, infeksiyalara qarşı davamlılığını artırır.