Tut meyvələri arasında ən çox protein tərkibli qidadır. Tut infeksiyanı azaldır və orqanizmi toksinlərdən təmizləyir. Bəs tutun faydaları nələrdir?
- Tut tərkibindəki antioksidant sayəsində xərçəngin qarşısını alır. Elə tut növləri var ki, qrip və soyuqdəyməyə də yaxşı təsir edir.
- Bağırsaqlara faydalı olan və liflə zəngin olan tut həzm sisteminə faydalıdır.
- Yüksək antioksidant nisbətinə görə xərçəngin qarşısının alınmasında təsirlidir.
- Qanın laxtalanmasının qarşısını alır və təzyiqi tənzimləyir.
- Anemiyanın qarşısını almaqda faydalı ola bilər.
- Qan şəkərinə nəzarət edir.
- Böyrəklərdə və qaraciyərdə olan zərərli maddələri təmizləyir.
- Qrip və soyuqdəymə kimi xəstəliklərdən qoruyur.
- Xolesterolun yüksəlməsinin qarşısını alır.
- Antioksidant təsiri ilə dəri hüceyrələrinin yenilənməsini dəstəkləyir.
- Tərkibində A, C, K vitaminləri var. Tərkibində B qrupu vitaminləri və kalsium, kalium, dəmir, maqnezium, fosfor və natrium kimi minerallar var.
- Qan durulaşdırıcıdır.
- Dişləri və sümükləri gücləndirir.
- Qaraciyər və böyrəklərdə tullantıların yığılmasının qarşısını alır. Başqa sözlə detoks effekti göstərir.
- Göz sağlamlığı üçün faydalıdır.
- Digər meyvələrdən daha çox protein ehtiva edir.
- Anemiyanın sağalmasına kömək edir.
- Tərkibində çoxlu lif olduğu üçün bağırsaqların daha yaxşı işləməsini təmin edir.
- Qan şəkərinin və xolesterinin yüksəlməsinin qarşısını alır.
- Ancaq qurudulmuş tut şəkərin yüksəlməsinə səbəb ola bilər. Buna görə də, 1 porsiyanı keçmədən istehlak edilməlidir.
- Tut tərkibindəki resveratrol ilə saç, dırnaq və dəri sağlamlığını dəstəkləyir.
- Dərini təravətləndirir, nəm verir, qocalma əleyhinə təsiri ilə gənc görünməyə kömək edir. Buna görə də kosmetik məhsullarda istifadə olunur.
- Pəhriz saxlayanlar üçün ideal meyvədir.
Sevinc Hüseynova
Saglamolun.Az