Statistik məlumatlara görə, cavan qadınlar arasında uşaqlıq boynu xərçəngi digər xərçəng növləri ilə müqayisədə daha tez-tez ölümə səbəb olur.
Mütəxəssislər Avropa xərçəng kodeksini tərtib ediblər. Bu kodeksə xərçəngin riskini minimuma azaldan 10 qızıl qayda daxildir.
Gecələr həddən artıq tərləmək, yüksək temperatur və çəkinin qəfil azalması orqanizmdə xərçəngin inkişafından xəbər verə bilər.
ABŞ alimləri xərçəng hüceyrələrinin böyüməyini stimullaşdıran qidaları araşdırıblar.
“Saç boyası xərçəngə səbəb olurmu” sualının cavabı milyonlarla qadını maraqlandırır. Mütəxəssislər bu sualın cavabını qismən tapıb.
Elmi araşdırmalar göstərir ki, qidalanma prinsipi şişlərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir. Seçenov Universitetinin Uroloji Klinikasının onkoloqları qidalanma qaydaları ilə bağlı xəritə tərtib edib.
Bütün dünyada onkoloji xəstəliklərdən əziyyət çəkən və bu xəstəliklərdən ölən insanların sayı ildən ilə artır.
Xərçəngin ilkin mərhələlərdə aşkar olunması insanın sağlamlığını və həyatını xilas etməyə imkan verir. Bu səbəbdən xərçəngin ilkin simptomlarını bilmək çox vacibdir.
Hər il dünyada 250 000 insanda bağırsaq xərçəngi diaqnozu qoyulur. Daha çox 50 yaşdan yuxarı insanlarda, əksərən də kişilərdə rastlanır.
Qida qəbulu zamanı tez doyma halı qara ciyər xərçənginin ilkin əlaməti ola bilər.
Xərçəngin əksər növləri yalnız ilkin mərhələlərdə uğurla müalicə olunur.
Tanınmış rusiyalı onkoloq professor Nikolay Jukov xərçəngdən qoruya biləcək sınanmış və təsdiq olunmuş üsulları haqqında məlumat verib.
Mədəaltı vəzi xərçəngi dünya onkoloqların ən böyük problemidir.
Türkiyəli ginekoloq Emel Kurtoğlu Özdeşin sözlərinə görə, tez-tez sidiyə çıxmaq xərçəng xəstəliyinin əlaməti ola bilər.
Alimlər onkoloji xəstəliklərə yol açan əsas faktorları müəyyən edib.
Tanınmış amerikalı həkim, alim, Angiogenez Assosiasiyasının yaradıcısı Vilyam Linin işləyib hazırladığı qidalanma sisteminin köməyi ilə onkoloji xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmaq mümkündür.
Böyük Britaniyada Bristol Universitetinin alimləri aydınlaşdırıblar ki, artıq çəki və piylənmə xərçəngin inkişafı riskini ən azı iki dəfə yüksəldir.
İsveç alimləri xərçənglə ən az üzləşən qan qrupunu təyin ediblər.
Ən qorxulu xəstəliklərdən sayılan xərçəngin müalicəsində tətbiq olunan üsullardan biri də pəhrizdir. Reviçi, Qurzonu, Broys, Nişi, Qouler, Şatalova, Qrinizeyşn və digər pəhrizlər həmin qida sistemlərinə aiddir.
Alimlərin araşdırmaları nəticəsində xərçəngə səbəb olan qidalara hər gün yenisi əlavə edilir.
Son illərdə onkoloji xəstəliklərin təsadüf olunma göstəriciləri artıb. Ən çox yayılanı kişilər arasında ağciyər, prostat vəzi, qadınlar arasında süd vəzi xərçəngidir.
Sağlam həyat tərzinin təbliği ilə məşğul olan Devid Aqus dünyanın ən məşhur tibb mütəxəssislərindən biri və "Sağlam və uzun ömür qaydaları" kitabının müəllifidir.
Süd vəzi xərçəngi qadınlar arasında ən yayılmış xərçəng növüdür. Amerika alimləri süd vəzi xərçəginin qidalanma ilə əlaqəsini araşdırdıqdan sonra belə qərara gəliblər ki, bəzi qida məhsulları qadınlarda bu xərçəngin riskini artıra bilər.
Adətən bağırsaq xərçəngi özünün qarın nahiyəsində ağrılar və diskomfort, defekasiyanın pozulması (səbəbsiz ishal və ya qəbizlik) kimi simptomlarla büruzə verir.
Dövrün ən faciəvi xəstəliklərindən, bəlkə, birincisi olan xərçəngin yaranma və inkişaf səbəblərindən biri də düzgün qidalanmamaqdır.
Oksford universitetinin tədqiqatçıları yeni araşdırmanın nəticələrini açıqlayıblar.
Türkiyənin daxili xəstəlikər üzrə mütəxəssisi Canan Karatay yanlış qidalanma ilə bağlı növbəti məsləhətlərini verib.
Dandi Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri araşdırmalar zamanı belə nəticəyə gəliblər ki, xərçəngin əsas səbəbi immun sisteminin zəiflənməsidir.
Siqaret çəkirsinizsə, normadan artıq çəkiyə sahibsinizsə və ya ailənizdə şəkər xəstəliyindən əziyyət çəkən varsa, mədəaltı vəzi xərçənginə tutulmaq şansınız digər insanlara nisbətən daha çoxdur.
Alimlər süd vəzisi xərçənginin inkişafının əsas səbəblərini açıqlayıblar.