Sarıkök ən faydalı ədviyyatlardan biridir. Hal hazırda bütün dünyada sarıkökə olan diqqət daha da artıb.
Bunun səbəbi sarıkökün tərkibində olan "kurkumin" adlı maddənin güclü xərçəng əleyhinə təsiridir.
İrlandiya alimləri sübut ediblər ki, kurkumin xərçəng şişinin inkişafını 50% ləngidir və həmçinin xərçəng hüceyrələrini öldürür.
Saglamolun.az xəbər verir ki, bir çox alimlər sarıkökü hətta kimyəvi terapiya zamanı istifadə olunan preparatlardan daha effektli hesab edir. Məhz bu səbəbdən müxtəlif ölkələrin alimləri kurkumin əsasında xərçəng əleyhinə preparatların hazırlanması üzərində çalışır.
Sarıkökün bir çox digər faydalı xüsusiyyətləri də var:
- immun sistemini möhkəmləndirir
- orqanizmdə mikrob və virusları öldürür
- iltihabları azaldır
- soyuqdəymə və qripp xəstəlikləri zamanı sağalmanı tezləşdirir, fəsadların qarşısını alır
- xolesterinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir və bununla da ürək və damar xəstəliklərinin riskini azldır
- üz dərisini cavan və hamar edir.
Yaponiya alimləri araşdırmalar zamanı aşkar ediblər ki, sarıkök qara istiotla birkilikdə daha yaxşı mənimsənilir və onun orqanizmə olan müalicəvi və o cümlədən xərçəng əleyhinə təsiri bir neçə dəfə artır.
Bu səbəbdən alimlər suplar, ət və tərəvəz yeməklərə həm sarıkök, həm də istiotu əlavə etməyi tövsiyə edirlər. Bunu hazır olana yaxın edin ki, ədviyyatların müalicəvi xüsusiyyətləri azalmasın.
Ağrı, həqiqi və ya potensial toxuma zədələnməsi (yəni bədənimizin bir toxumasında) ilə əlaqəli xoşagəlməz bir duyğu və emosional təcrübədir. Hər halda, hamımız bunun nə olduğunu və nə hiss etdiyini bilsək də, ağrını dəqiq müəyyən etmək çətindir.
Nə olursa olsun, aydın olan şey İspaniya kimi ölkələrdə, analjeziklərin farmakoloji qrupu ən çox istifadə edilənlərdən biridir. Və təəssüf ki, müxtəlif xəstəliklər səbəbiylə xroniki ağrı ilə yaşayan bir çox insan var. Həm də müxtəlif vəziyyətlərdə kəskin ağrı yaşayanlar da az deyil.
Baş ağrısı, mədə, sümük, oynaq, əzələ ağrısı ... Vücudumuzun bir çox yerində ağrı yaşaya bilərik. Və bəzi analjezik dərmanların istifadəsi bir ehtimal halına gəlir. Ancaq bütün təkliflər arasında ən yaxşısı hansıdır?
Mükəmməl və ya universal bir ağrı kəsici yoxdur. Hər birinin üstünlükləri və riskləri var və xüsusi bir ağrının müalicəsi üçün tövsiyə olunur. Buna görə də, bugünkü məqalədə və ümumi göstərişlər və tövsiyələr verə bilsək də, həkimə müraciət etməyiniz daha yaxşı olar. Ən çox görülən analjezik dərmanlara baxaq.
Birincil analjeziklər, əsas farmakoloji təsiri aktiv prinsipi ilə ağrının rahatlaşdırılması və ya yatırılması olan dərmanlardır.. Bunlar geniş spektrli dərmanlardır, yəni fərqli ağrı növlərinə qarşı faydalıdır. Ancaq hər birinin özünəməxsus xüsusiyyətləri var.
Ümumiyyətlə, ağrı kəsiciləri üç qrupa bölünür: antipiretiklər, antiinflamatuar və opioidlər.Hər növdə ən çox yayılmış olanları, istifadə üçün tövsiyələrini, üstünlüklərini və mənfi yan təsirlərini görəcəyik. Başlayaq.
Antipiretik və ya antipiretik dərmanlar, tətbiq edildikdən sonra hipotalamus mərkəzini uyuşdurur və bu da ümumi bir temperatur düşməsinə səbəb olur. Beləliklə, 38.9 ° C -dən yuxarı olduqda hərarəti azaltmaq üçün faydalı dərmanlardır.Oxumağı məsləhət görürük: "Atəşi azaltmaq üçün 5 dərman (və nə vaxt alınmalıdır)"
Və ən məşhur ağrı kəsicilərindən biri də parasetamoldur. Bu dərman, hərarəti azaltmaq üçün ən yaxşı seçim olmaqla yanaşı, həm də analjezik təsirə malikdir. Faktiki olaraq, Parasetamol, əksər hallarda təsirli olduğu və yan təsirləri az olduğu üçün ağrıları azaltmaq üçün ən çox istifadə edilən dərmandır. İltihab əleyhinə təsir göstərmir, ancaq ağrıları aradan qaldırır.
- Ən çox görülən ağrı kəsicilər hansılardır?
- 1. Antipiretik ağrı kəsiciləri
- 1.1. Parasetamol
- 1.2. Nolotil
- 2. İltihab əleyhinə ağrı kəsicilər
- 2.1. Ibuprofen
- 2.2. Aspirin
- 2.3. Selekoksib
- 2.4. Diklofenak
- 2.5. Enantyum
- 2.6. Naproksen
- 3. Opioid ağrı kəsiciləri
- 3.1. Morfin
- 3.2. Tramadol
“Böyrək sağlamlığının qorunmasının üç qızıl qaydası var”.
Bu barədə rusiyalı tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq və diyetoloq Rustem Sadıkov açıqlayıb.
O, yeməkdə duzu azaltmağı və bol maye qəbul etməyi məsləhət görüb.
“Böyrək problemlərindən qaçmaq üçün təmiz suya üstünlük vermək və digər içkilərin qəbulunu azaltmaq tövsiyə olunur. Optimal çəki saxlamaq və çoxlu qırmızı ət yeməmək də vacibdir”, - deyə həkim əlavə edib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə dehidrasiya, müəyyən dərmanlar, podaqra, hiperparatireoz və genetik meyl böyrək daşlarının inkişaf riskini artırır.
Bundan əlavə, uzunmüddətli və ciddi pəhriz böyrəklər üçün zərərli ola bilər.
“Şirniyyatlara gəlincə, onların böyrəklərə zərəri hələ sübut olunmayıb, lakin məlumdur ki, sadə karbohidratların həddindən artıq istehlakı sidikdə kalsium və oksalatların səviyyəsini artırır”, - deyə Sadıkov sözlərini yekunlaşdırıb.
Üzüm toxumu, xüsusən də üzüm toxumu ekstraktı (GSE), potensial sağlamlıq faydalarına görə son illərdə populyarlıq qazanıb.
Üzüm toxumlarının bəzi faydaları bunlardır:
Antioksidant xüsusiyyətləri: Üzüm çəyirdəyi antioksidantlarla, xüsusən də proantosiyanidinlərlə zəngindir. Bu birləşmələr hüceyrələri yaşlanmaya və müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola biləcək sərbəst radikalların yaratdığı oksidləşdirici zərərdən qorumağa kömək edir.
Ürək-damar sağlamlığı: Üzüm toxumlarında olan antioksidantlar LDL (pis) xolesterin səviyyələrini azaltmaqla, qan təzyiqini aşağı salmaqla və qan axını yaxşılaşdırmaqla ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Bu da öz növbəsində ürək xəstəliyi riskini azalda bilər.
İltihab əleyhinə təsirlər: Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, üzüm çəyirdəyi ekstraktı artrit və digər iltihablı xəstəliklər kimi şərtlərə potensial fayda verən antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik ola bilər.
Dərinin Sağlamlığı: Üzüm çəyirdəyi ekstraktı dərini ultrabənövşəyi şüaların zədələnməsindən qorumaq, qocalma əlamətlərini azaltmaq və dərinin elastikliyini artırmaq potensialına görə tez-tez dəriyə qulluq məhsullarında istifadə olunur. Sızanaq və ekzema kimi vəziyyətlərdə də kömək edə bilər.
Koqnitiv sağlamlıq: Bəzi tədqiqatlar göstərmişdir ki, üzüm toxumu ekstraktı idrak funksiyasını dəstəkləyə bilər və yaşa bağlı bilişsel geriləmədən qoruya bilər. Üzüm toxumlarının tərkibindəki antioksidantlar beyin sağlamlığını qorumağa kömək edə bilər.
Xərçəngin qarşısının alınması: Bəzi ilkin tədqiqatlar göstərir ki, üzüm toxumu ekstraktı xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini potensial olaraq maneə törədən xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Ancaq bu sahədə daha çox araşdırmaya ehtiyac var.
Göz sağlamlığı: Üzüm toxumlarının tərkibindəki antioksidantlar, xüsusən də resveratrol adlı birləşmə gözləri oksidləşdirici stressdən qorumağa və yaşa bağlı makula degenerasiyası kimi göz xəstəliklərinin riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Qan şəkərinə nəzarət: Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, üzüm çəyirdəyi ekstraktı insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmağa və qan şəkərinin səviyyəsini azaltmağa kömək edə bilər ki, bu da şəkərli diabet və ya onun inkişaf riski olan şəxslər üçün faydalı ola bilər.
Yara sağalması: Üzüm toxumu ekstraktı kollagen istehsalını və toxuma təmirini təşviq etmək potensialına görə yaraların sağalmasına kömək edə bilər.
Qeyd etmək vacibdir ki, üzüm toxumu ekstraktı müxtəlif tədqiqatlarda vəd göstərsə də, onun effektivliyini və xüsusi sağlamlıq şərtləri üçün optimal dozanı tam başa düşmək üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac var. Bundan əlavə, əlavələrə fərdi reaksiyalar fərqli ola bilər, buna görə də üzüm toxumu ekstraktı və ya hər hansı yeni əlavəni rutininizə əlavə etməzdən əvvəl, xüsusən də hər hansı bir əsas sağlamlıq vəziyyətiniz varsa və ya dərman qəbul edirsinizsə, səhiyyə işçisi ilə məsləhətləşmək yaxşı bir fikirdir.