Bəli, zəncəfil müqəddəs kitabımızda adı çəkilən yeganə ədviyyatdır. Amma çox təəsüf ki, biz bu dəyərli bitkidən lazımi dərəcədə istifadə etmirik.
Kələm şirəsi çox faydalı, müxtəlif vitaminlər və minerallarla zəngin olan müalicəvi içkidir.
1. Əgər dərinizdə irinli yaralar, çiban, kör çiban, trofik yaralar və ümumiyyətlə, müalicəyə çətin tabe olan yaralar vardırsa onda belə edin:
İnsan orqanizmi müstəqil şəkildə özünü təmizləmək və bərpa etmək xüsusiyyətlərinə malikdir.
Təzə şam ağacı qozaları qədim zamanlardan sinqa (diş əti xəstəliyi), vərəm, bronxit, soyuqdəymə, oynaqlar xəstəlikləri zamanı geniş istifadə olunurdu.
Bu meyvəni "şimal limonu" adlandırırlar. Zirinc bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.
Bibəriyə o qədər faydalı bir bitkidir ki, faydalarını saymaqla tükənməz.
Turp müxtəlif faydalı məddələrlə zəngin olan tərəvəzdir.
Podaqra orqanizimdə purin mübadiləsinin pozulmasından əmələ gələn bir xəstəlikdir.
Qədim zamanlarda Şərqdə bir çox xəstəlikləri ədviyyatların köməyi ilə müalicə edirdilər.
Bu çay güclü iltihab, virus və mikrobəleyhinə təsirə malikdir, immuniteti möhkəmləndirir, orqanizmin infeksiyalara qarşı davamlılığını artırır.
Yəqin ki, hamı başa düşər qulunc olma nə deməkdir və bəzi insanlar daha tez-tez qulunc olur və bundan əziyyət çəkirlər. Kimlər və niyə qulunc olurlar?
Badam bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Badam südü bizə Hindistandan gəlib.
Kinkan çox faydalı meyvədir. Kinkan geniş profilaktik və müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir:
Qurd xəstəlikləri ən yayılmış xəstəliklərdən biridir. Bu xəstəliklərə xüsusilə tez-tez uşaqlarda təsadüf edilir.
Öskürək soyuqdəymə xəstəliklərinin ən xarakterik simptomlarından biridir. Öskürək orqanizmin təbii qoruyucu reaksiyasıdır.
Ürəyin bir dəqiqə ərzindəki döyüntülərinin sayı nəbz adlanır. Nəbz yaş, bədən çəkisi, fiziki quruluş, cins kimi bir sıra amillərdən asılı olaraq dəyişir.
Pərpətöyünün tarixi 4 min il bundan əvvələ gedib çıxır. XIX əsrdə Avropaya gətirilən pərpətöyünün vətəni Hindistan, Argentina və Braziliya hesab edilir. Qədim Misirdə şəfalı bitki kimi pərpətöyünün yarpaqları və gövdəsini xörəyə əlavə edirdilər.
İtburnu çayı çox faydalı müalicəvi içkidir. Bu çay immun sistemini stimullaşdırır və möhkəmləndirir, bakteriya əleyhinə təsir edir, iltihabları azaldır.
Bu ətirli ot qədim zamanlardan müxtəlif xəstəliklər və pozulmalar zamanı müalicəvi vasitə kimi geniş istifadə olunurdu.
Cirə tanınmış ədviyyatdır. Cirə dünyanın bir çox mətbəxlərində isti xörəklərin, şirniyyatların, müxtəlif içkilərin hazırlanmasında geniş istifadə olunur.
Bu ən tanınmış və effektli müalicəvi efir yağlarından biridir. Bu yağ müxtəlif kremlərin, losyonların, şampunların, dezodorantların, diş pastalarının tərkibinə daxil edilir.
Murdarça bitkisi qədim zamanlardan xalq təbabətində müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunur.
Cövüz çox populyar ədviyyatdır. Cövüz bir çox dünya mətbəxlərində geniş istifadə olunur - ət xörəklərinə, şirniyyatlara, kompotlara, qəhvəyə, çaya və s. əlavə olunur.
Bu çox tanınmış xalq təbabəti vasitəsidir. Bu qarışıq orqanizmə ümumimöhkəmləndirici təsir edir, qanın tərkibini yaxşılaşdırır, immuniteti möhkəmləndirir, qalxanvari vəzinin fəaliyyətinə müsbət təsir edir.
Dazıotunun müalicəvi xüsusiyyətləri qədim zamanlardan məlumdur.
Müasir insanın həyatı stress və həyəcanla doludur. Xroniki stress çox ziyanlıdır. Belə stress sinir, ürək-damar, immun, endokrin sistemlərinə çox ciddi ziyan vurur.
Ağ şam ağacı yağı (rus dilində - "масло пихты") çox güclü antiseptik, iltihab və virus əleyhinə təsirə malikdir, immun sistemini möhkəmləndirir, dərinin və selikli qişalarının bərpasını sürətləndirir.
Epilepsiya qədim tarixə malik və indiyədək tam müalicəsi tapılmayan xəstəliklərdən biridir.
Müxtəlif qədim Şərq mənbələrində bu qarışıq cavanlığı və sağlamlığı qoruyan, insana güc bəxş edən, insanı daha gümrah edən vasitə kimi qeyd olunur.