Fast-food bəlası: Vaxta qənaət, ömrü zərər...

Oxu.az - Azərbaycanda “fast food”ların sayı sürətlə artır - AÇIQLAMA

Fast food istehlakı sağlamlığa bir sıra potensial zərərlərlə əlaqələndirilir. Daimi fast food qəbulunun bəzi mənfi təsirləri bunlardır:

Zəif Qida Dəyəri: Fast food tez-tez kalorilərdə, qeyri-sağlam yağlarda, natriumda və əlavə şəkərlərdə yüksəkdir, eyni zamanda vitaminlər, minerallar və lif kimi əsas qida maddələrində aşağıdır. Müntəzəm olaraq fast food istehlak etmək, müxtəlif sağlamlıq problemlərinə kömək edə biləcək həyati qida maddələrində çatışmayan bir pəhrizə səbəb ola bilər.

Çəki artımı və piylənmə: Fast food adətən yüksək kalorili olur və porsiya ölçüləri çox vaxt tövsiyə olunandan daha böyük olur. Kalorisi yüksək olan fast foodların müntəzəm istehlakı artıq çəki artımına və piylənmə riskini artıra bilər. Piylənmə ürək xəstəlikləri, diabet, bəzi xərçənglər və oynaq problemləri də daxil olmaqla çoxsaylı sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilir.

Xroniki xəstəliklər riskinin artması: Fast food pəhrizləri ürək xəstəliyi, yüksək qan təzyiqi, tip 2 diabet və bəzi xərçəng növləri də daxil olmaqla xroniki vəziyyətlərin artması riski ilə əlaqələndirilir. Fast foodda qeyri-sağlam yağların, natriumun və əlavə şəkərlərin həddindən artıq qəbulu bu sağlamlıq problemlərinə kömək edə bilər.

Sağlam olmayan yağlar və trans yağlar: Fast food tez-tez doymuş və trans yağlar kimi qeyri-sağlam yağlarla hazırlanır. Bu yağlar pis xolesterin səviyyəsini artıra, damarları tıxaya və ürək xəstəliyi riskini artıra bilər.

Yüksək natrium tərkibi: Fast food natriumda yüksək olur, bu da qan təzyiqinin yüksəlməsinə, mayenin tutulmasına və ürək xəstəliyi riskinin artmasına səbəb ola bilər. Həddindən artıq natrium qəbulu, tez-tez dadın yaxşılaşdırılması və qorunması üçün istifadə edildiyi üçün fast food üçün ümumi bir narahatlıqdır.

Qan Şəkər Səviyyələrinə Təsir: Fast food yeməkləri tez-tez təmizlənmiş karbohidratlarda və əlavə edilmiş şəkərlərdə yüksəkdir. Bu qidaları müntəzəm olaraq istehlak etmək qan şəkəri səviyyələrində sürətli sıçrayışlara səbəb ola bilər, potensial olaraq insulin müqaviməti, tip 2 diabet və metabolik sindrom riskini artırır.

Həzm sağlamlığına mənfi təsir: Fast food tez-tez həzm sağlamlığı üçün vacib olan lifdə azdır. Pəhriz lifinin çatışmazlığı qəbizlik, həzm problemləri və divertikulit və hemoroid kimi xəstəliklərin inkişaf riskinin artmasına kömək edə bilər.

Psixi Sağlamlığa mənfi təsirlər: Fast fooddan birbaşa səbəb olmasa da, işlənmiş qidalarda yüksək olan qeyri-sağlam pəhriz depressiya, narahatlıq və pis ümumi rifah kimi psixi sağlamlıq problemləri riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Optimal psixi sağlamlığı qorumaq üçün qida ilə zəngin qidalarla balanslaşdırılmış pəhriz vacibdir.

Qeyd etmək lazımdır ki, ara-sıra fast-food istehlakının əhəmiyyətli zərər verməsi ehtimalı azdır, lakin müntəzəm və ya həddindən artıq qəbul uzunmüddətli sağlamlıq üçün mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Sağlamlığı qorumaq üçün bütün qidalarla zəngin balanslaşdırılmış bir pəhriz daxil etmək və fast fooddan asılılığı azaltmaq tövsiyə olunur.

Saglamolun.Az