Müasir dünyada sağlam qidalanmaq çox çətindir, xüsusən də şəhərdə yaşayanlar üçün. New York Post qəzeti siqaret qədər sağlamlığa zərərli olan qidaları ictimaiyyətlə paylaşıb.
Emal edilmiş ət
Səhər yeməyi kolbasa, donuz əti və hisə verilmiş hinduşka kimi emal edilmiş ətlər sağlamlığınız üçün zərərlidir. Buna görə də müstəqil bir bölməyə layiqdir. “Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı emal edilmiş ətləri 1-ci qrup kanserogen kimi təsnif edib. Yəni bu qidaların xərçəngə səbəb olduğu bilinir. Emal edilmiş ətlərdə təzə ətdə olmayan kimyəvi maddələr var.
Kolbasa
Araşdırmalara əsasən, mövcud dəlillər işlənmiş ət istehlakının koronar arteriya xəstəliyi riskini artırdığını gsötərir.
Rafinələnmiş karbohidratlar
Rafine karbohidratlara ağ çörək, ağ düyü və makaron, xəmir, pizza və s. daxildir. "Təmizlənmiş taxıl məhsulları bədənimizdə iltihabı təşviq edir, Yüksək miqdarda şəkər etiva etdiyi üçün piylənməyə səbəb olur.
Hidrogenli yağlar
Bu kateqoriyalı yağlar bir çox qablaşdırılmış qida və fast food məhsullarında olur. Hidrogenləşdirilmiş yağların populyasiya tədqiqatlarında ölüm nisbətini artırdığı qəti şəkildə sübut edilmişdir. Fıstıq yağı kimi bir çox məşhur istehlak məhsulu markalarında hidrogenləşdirilmiş yağlar olduğundan, istehlakçıların qablaşdırılmış qida məhsullarının üzərindəki tərkib etiketini oxuması vacibdir.
Emal edilmiş yağlar
Mütəxəssislər, "işlənmiş yağları pəhrizinizdən mümkün qədər çıxarmağa çalışın" desələr də, insanlar hələ də qidalanmada buna diqqət etmirlər.
Üzüm toxumu, soya, kolza, pambıq toxumu, qarğıdalı və bitki yağları kimi emal olunmuş yağlar çox vaxt insan sağlamlığı üçün zərərlidir. Bunun səbəbi emal zamanı onların həddindən artıq yüksək temperatura çatmasıdır ki, bu da yağları oksidləşdirir.
Emal edilmiş şəkər
Emal edilmiş şəkərin qida dəyəri mahiyyət etibarilə sıfırdır və tibbi tədqiqatlarda piylənmə və metabolik xəstəlik riskini artırdığı bildirilir.
Qızardılmış qidalar
Dietoloqlar qızardılmış qidaları sağlamlıq üçün təhlükəli hesab edirlər. Tamamilə imtina etmək olmasa da, mümkün qədər az istehlak etmək lazımdır. Çünki qızardılmış qidalar daha çox yağ, duz və kalori ehtiva edir ki, bunların hamısı ürək sağlamlığı və piylənmə riskini artırır.
Saglamolun.Az