Yağlı əti sevənlər üçün təhlükə - Sizi bu xəstəliklər gözləyir

Yağlı ət, yağın növünə və necə hazırlanaraq istehlak edildiyinə görə sağlamlığa həm müsbət, həm də mənfi təsir göstərə bilər.

Saglamolun.az həddindən artıq yağlı ət istehlakı ilə əlaqəli bəzi potensial zərərləri təqdim edir:

Çəki artımı: Ətin yağlı kəsimləri kalorilidir və onların həddindən artıq istehlakı çəki artımına və piylənməyə gətirib çıxarır. Bu, ilk növbədə zülal və ya karbohidratlarla müqayisədə yağın daha yüksək kalorili olması ilə əlaqədardır.

Ürək-damar sağlamlığı: Yağlı ətlərdə olan doymuş və trans yağlar qanda LDL ("pis") xolesterin səviyyəsini yüksəldir, ürək xəstəliyi riskini artırır. Doymuş yağların yüksək istehlakı da hipertoniya (yüksək qan təzyiqi) və ateroskleroz (damarlarda lövhə yığılması) inkişaf riski ilə əlaqələndirilir.

Tip 2 Diabet: Yağlı ətdə yüksək bir pəhriz tip 2 diabet riskinin artması ilə əlaqələndirilə bilər. Həddindən artıq yağ qəbulu bu vəziyyətin inkişafında əsas amil olan insulin müqavimətinə kömək edir.

Xərçəng: Bəzi tədqiqatlar qırmızı və işlənmiş ətlərin yüksək istehlakı ilə bəzi xərçəng növləri, xüsusilə də kolorektal xərçəng riskinin artması arasında əlaqə olduğunu göstərir.

Həzm problemləri: Yağlı ətləri həzm etmək daha çətindir və onların böyük miqdarda istehlakı şişkinlik, həzmsizlik və ishal daxil olmaqla həzm narahatlığına səbəbdir.

İltihab: Yüksək yağlı pəhrizlər, xüsusən də doymuş yağlarla zəngin olanlar, bədəndə xroniki iltihab yaradır. Xroniki iltihab ürək xəstəlikləri və otoimmün şərtlər də daxil olmaqla geniş spektrli sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilir.

Qaraciyər sağlamlığı: Doymuş və trans yağların həddindən artıq istehlakı, qaraciyərdə yağın yığıldığı və zamanla qaraciyərin zədələnməsinə səbəb olan qeyri-alkoqol yağlı qaraciyər xəstəliyinə səbəb olur.

Pəhriz və bəslənməyə gəldikdə, moderasiya və balans əsasdır. Pəhrizinizə yağlı ətləri daxil etməyi seçirsinizsə, bunu mülayim şəkildə edin və qızartmaq əvəzinə qril, qovrulma kimi daha sağlam bişirmə üsullarını nəzərdən keçirin. Bundan əlavə, yağlı ətləri bol tərəvəz və bütün taxıllarla birləşdirmək sağlamlıq üçün potensial mənfi təsirlərin bəzilərini kompensasiya etməyə kömək edir.

Saglamolun.Az