Hər kəs bilir ki, sağlamlığımız birbaşa qidanın keyfiyyətindən asılıdır, lakin siz bilirdinizmi ki, qabların hazırlandığı material da mühüm rol oynayır? Bəs, istifadə etmək üçün ən yaxşı qab hansıdır?
İlk növbədə qida və digər mətbəx əşyaları alarkən kimyəvi reaksiya verən reaktiv materialdan hazırlanmış qablardan çəkinin.
Belə materiallara aşağıdakılar daxildir:
- Alüminium qablar qidaya alüminium buraxır və bu, insan sağlamlığı üçün zərərlidir.
- Mis qablar qida ilə reaksiya verir (xüsusilə turşulu qidalar) metal ionlarını buraxır.
- Plastik qida ilə yüksək reaktivdir və ən çox BPA ehtiva edir.
- Teflon qablardan qaçınmaq tövsiyə olunur, çünki 260 ilə 350 °C arasında olan temperaturda polimerlər kanserogen olan zəhərli dumanlar buraxır.
Keyfiyyətli və faydalı mətbəx qablarınında bir çox növləri var. Ehtiyaclarınıza ən uyğun olanı seçmək üçün materiallar arasındakı fərqi bilmək vacibdir. Əvvəla, ən ucuz variantları almayın, bəyəndiyiniz qabın materialı və istehsalçısı haqqında daha çox məlumat əldə edin. Dərhal bütün yeməklər dəstini sağlam alternativlərlə əvəz etmək lazım deyil. Keyfiyyətli qabların çoxu olduqca bahalı olduğundan, onu tədricən dəyişdirin.
- Paslanmayan polad qablar
Paslanmayan qablar ən təhlükəsiz və ən az reaktiv olanlardan biri hesab olunur. Paslanmayan poladdan indi qazan və tavalar da daxil olmaqla, müxtəlif növ mətbəx qabları hazırlamaq üçün istifadə olunur. Bu növün qiymətləri digərləri ilə müqayisədə çox aşağıdır.
Bununla belə, polad istiliyi yaxşı keçirmir, ona görə də bu materialdan hazırlanan qablarda nikel və xrom təbəqəsi var. Yuyarkən və bişirərkən metal əşyalardan istifadə edilməməlidir, çünki bu, polad təbəqəyə zərər verir və metalın içəridən məruz qalma ehtimalını artırır. Bu seçim nikel alerjisi olan insanlar üçün uyğun deyil.
- Keramika qablar
Bu növ yalnız sağlamlıq üçün faydalı deyil, belə qabları da cızmaq olmaz. 1400 °C-ə qədər olan temperaturlara davamlıdır və qabyuyan maşınlar, sobalar, sobalar və mikrodalğalı sobalar üçün uyğundur.
Keramika qablar ümumiyyətlə təhlükəsizdir, lakin alarkən qurğuşunsuz olduğundan əmin olun. 100% keramika qab seçin. Keramika qabların dezavantajı odur ki, sərt səthlərə düşəndə asanlıqla qırılır.
- Çuqun qablar
Bir çox aşpazlar təhlükəsiz hesab edildiyi üçün çuqun qablardan istifadə edirlər. Çuqun qablar xüsusilə davamlıdır, ona görə də onu hətta işlənmiş halda da ala bilərsiniz. Yeri gəlmişkən, çuqun kimyəvi maddələr buraxmaq əvəzinə, dəmiri qidaya buraxır. 2003-cü ildə aparılan bir araşdırma, çuqun qablardan istifadənin dəmir çatışmazlığı ilə kömək edə biləcəyini göstərdi. Baxmayaraq ki, bəziləri bunun hələ də dezavantaj olduğunu və bu cür yeməklərdə turş yeməklərdən və maye qablardan qaçınmaq lazım olduğuna inanırlar.
- Emal məmulatları
Emaye yüngül metaldan və hətta çuqundan hazırlanmış qabların səthini örtür. Düzgün istifadə edildikdə, bu cür qablar son dərəcə davamlı ola bilər. Bununla belə, səthdə çatlar görünsə, qablar atılmalı olacaq, çünki açıq metal qida ilə reaksiya verə bilər. Yüksək keyfiyyətli emaye qablar da çox bahadır.
- Titan qablar
Titan son dərəcə yüngül, güclü və təhlükəsiz materialdır. Lakin o, reaktiv olmasa da, hələ də zəif istilik keçiricisidir. Bu səbəbdən, titan qablar adətən titandan daha çox hazırlanır. Əksər hallarda bunlar keramika-titan təbəqəsi ilə örtülmüş alüminium qablardır.
- Şüşə qablar
Şüşə qablar asanlıqla qırılır və sobada bişirmək üçün uyğun olmasa da, son dərəcə faydalı və ucuzdur. Şüşə qablar da qida saxlamaq üçün əla seçimdir. Bir şüşə çörək qabında və ya oxşar qabda bişirmək niyyətindəsinizsə, çatlamanın qarşısını almaq üçün istehsalçının göstərişlərinə əməl edin.
Saglamolun.Az