Vaginizm nədir və kişilərdə ilk gecə qorxusu - ARAŞDIRMA
Az da yesəniz çox da ZİYANSIZDIR - Əsl payız meyvəsinin 10 faydası
Armud ləzzətli dadı və çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə diqqət çəkir. Kalorisi az olsa da, toxluq hissi verir və yüksək lif tərkibi ilə çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Həmçinin həzm sistemini tənzimləyərək qəbizliyin qarşısını alır. Tərkibindəki C vitamini immunitet sistemini gücləndirərkən, K vitamini sümük sağlamlığını dəstəkləyir. Kalium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir, mis isə bədəndə dəmirin istifadəsini artıraraq enerji səviyyəsini artırır. Armud tərkibindəki antioksidanlar sayəsində sərbəst radikalların zərərli təsirlərini azaldır, dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır və ürək sağlamlığını qoruyur. Ancaq həddindən artıq istehlak qaz, şişkinlik və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Armud suyu da oxşar faydalar verir, həzmi asanlaşdırır, immunitet sistemini gücləndirir və enerji verir. Hamiləlik dövründə gələcək analar üçün qidalı bir alternativdir.
Saglamolun.az armudun 10 faydasını təqdim edir:
Armudun digər mühüm xüsusiyyəti isə tərkibindəki antioksidantlar sayəsində bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qorumasıdır. Bu, xərçəng, ürək xəstəlikləri və yaşlanma kimi bir çox sağlamlıq problemlərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Bundan əlavə, armudun tərkibində olan lif həzm sistemini tənzimləyərək qəbizlik kimi problemlərin qarşısını alır və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir.
- Az Kalori, Yüksək Lif: Armudun kalorisi az olsa da, yüksək lif tərkibi sayəsində toxluq hissi verir və çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir . Bu xüsusiyyət armudu sağlam qidalanma planı üçün ideal seçim edir. Bundan əlavə, armud yüksək lif tərkibi sayəsində böyrək daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını almağa kömək edə bilər .
- Vitamin C Anbarı: Tərkibindəki bol C vitamini ilə immunitet sistemini gücləndirir və bədəni xəstəliklərə qarşı qoruyur. Dərinin sağlamlığında da mühüm rol oynayır .
- K vitamini və sümük sağlamlığı: K vitamini sümük sağlamlığını və qan laxtalanmasını qorumaq üçün lazımdır. Armudda da bu vacib vitamin var.
- Kalium və qan təzyiqi: Kalium qan təzyiqini tənzimləyən mühüm mineraldır. Armud yaxşı bir kalium mənbəyidir və hipertoniya riskini azaltmağa kömək edə bilər.
- Mis və Enerji: Mis bədəndə dəmirin istifadəsini artıraraq enerji səviyyələrini artırır. Armud da bu mineralı ehtiva edir və yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edə bilər.
- Antioksidant Gücü: Armud antioksidantlarla zəngindir. Bu antioksidanlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur və xərçəng, ürək xəstəlikləri və yaşlanma kimi bir çox sağlamlıq problemlərinə qarşı qoruyucu qalxan yaradır.
- Həzm üçün dost lif: Armudun tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir, qəbizliyin qarşısını alır və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir.
1 orta boy armudun qida dəyəri aşağıdakı kimidir:
Qidalandırıcı | Məbləğ |
Kalori | 100 |
Karbohidrat | 27 qram |
Lif | 6 qram |
Zülal | 1 qram |
Yağ | 0 qram |
Vitamin C | 12 mq |
K vitamini | 6 mkq |
kalium | 200 mq |
Mis | 0,1 mq |
Armudun sağlamlıq üçün 10 mühüm faydası
Armud həm ləzzətli dadı, həm də sağlamlığımıza müsbət təsirləri ilə seçilən bir meyvədir. Lif, vitamin və mineral qaynağı olan bu meyvə həzmdən immunitet sisteminə, ürək sağlamlığından dəri gözəlliyinə qədər bir çox sahədə bədənimizə dəstək olur. Armud yeməyin faydaları bunlardır:
1. Həzm sağlamlığını dəstəkləyir
Armud həzm sağlamlığını dəstəkləyən liflə zəngin bir meyvədir. Tərkibindəki həll olunan və həll olunmayan liflər bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir və qəbizliyin qarşısını alır. Eyni zamanda, prebiyotik təsiri ilə bağırsaqlardakı faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir və həzm sistemini gücləndirir. Həzm problemi olanlar üçün armud təbii və dadlı bir həll ola bilər.
2. İmmunitet sistemini gücləndirir
Armud immunitet sistemini gücləndirən C vitamini və antioksidantlarla zəngindir. Vitamin C ağ qan hüceyrələrinin istehsalını artıraraq bədənin infeksiyalarla mübarizə aparmasına kömək edir. Antioksidantlar sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır, immunitet sistemini gücləndirir və xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.
3. Çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir
Armud aşağı kalorili və yüksək lifli quruluşu ilə çəki nəzarətində köməkçi rol oynayır . Lif toxluq hissini artırır, həddindən artıq yemək istəyini azaldır və sizi daha uzun müddət tox saxlayır. O, həmçinin həzmi yavaşlatır, qan şəkərinin daha bərabər yüksəlməsinə imkan verir, arıqlamağı asanlaşdırır.
4. Ürək sağlamlığını qoruyur
Armud ürək sağlamlığını qoruyan qidalarla doludur. Tərkibindəki kalium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir, lif isə xolesterin səviyyəsini aşağı salaraq ürək xəstəliyi riskini azaldır. Bundan əlavə, antioksidanlar qan damarlarını qoruyur və ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Daimi armud istehlakı sağlam ürək üçün vacib bir addımdır.
5. Dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır
Armudda dəri sağlamlığını yaxşılaşdıran antioksidanlar və vitaminlər var. Vitamin C dərinin elastikliyini qoruyur və kollagen istehsalını artıraraq qırışları azaldır. Antioksidantlar sərbəst radikalların yaratdığı dəri zədələnməsinin qarşısını alır və dərinin gənc və sağlam görünməsini təmin edir.
6. Diabet riskini azaldır
Armud aşağı glisemik indeksli meyvədir, yəni qan şəkərini yavaş-yavaş yüksəldir. Bu xüsusiyyət diabet riskini azaltmağa və qan şəkərinə nəzarət etməyə kömək edir. Bundan əlavə, tərkibindəki lif insulin müqavimətini azaldaraq diabetin qarşısını alır.
7. Sümük sağlamlığına töhfə verir
Armud sümük sağlamlığı üçün vacib olan kalsium və kalium minerallarını ehtiva edir. Kalsium sümüklərin tikinti materialıdır və sümük sıxlığını artırır. Kalium kalsiumun udulmasını artıraraq sümük sağlamlığını dəstəkləyir. Armudun müntəzəm istifadəsi osteoporoz riskini azaltmağa kömək edə bilər.
8. Enerji verir və yorğunluğu azaldır
Armudun tərkibində enerji səviyyəsini artıran və yorğunluğu azaldan təbii şəkər və lif var. Eyni zamanda, B vitaminləri enerji istehsalında mühüm rol oynayır. Sağlam qəlyanaltı kimi armud istehlakı gün ərzində enerjili hiss edəcəksiniz.
9. Xərçəngə qarşı qorunma təmin edir
Armudun tərkibində xərçənglə mübarizə aparan antioksidanlar və fitokimyəvi maddələr var. Bu birləşmələr hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır, DNT-ni qoruyur və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədir. Armudun kolon, prostat və ağciyər xərçəngi riskini azaltmaqda xüsusilə təsirli olduğu düşünülür .
10. Nəmləndirməni dəstəkləyir
Armud tərkibindəki yüksək su sayəsində bədənin nəmlənməsini dəstəkləyir. Susuzluq hissini yatırır və bədənin ehtiyac duyduğu suyu təmin edir. Xüsusilə isti havalarda və ya idmandan sonra armud istehlakı orqanizmin maye balansını qorumağa kömək edir.
Yemişan sirkəsinin faydaları - HAZIRLANMA RESEPTİ
Minbir dərdə dərman olan yemişan sirkəsinin unikal faydaları var. Ancaq onun hazırlanma qaydası haqqında çox az adamın məlumatı var. Saglamolun.az yemişan sirkəsi haqqında vacib elementləri təqdim edir:
Bu 3 tərəvəzi hər gün yeyin - Unikal sağlamlıq bəxş edəcək
Tərəvəz bitkiləri insan sağlamlığı üçün vacib element sayılır. Bütün fəsillərdə qidalanması mümkün olan tərəvəzlər daim immunitetin gücləndirilməsində rol oynayır.
Saglamolun.az ən çox istifadə olun Cəfəri, Şüyüd və Keşnişin faydalarını araşdırıb:
Yaşıl yarpağında və gövdəsində C, B1, B2, PP, P vitaminləri, karotin, flavonoid kompleksləri, çoxlu miqdarda kalium, kalsium, fosfor və dəmir duzları vardır. Yaşıl kütlədə azotlu maddələr 3,48%, yağ 0,88%, azotsuz ekstrakttiv maddələr 7,30%, seIlüloza 2,08%, kül 2,42% təşkil edir. Şüyüdün toxumunda efir yağının miqdarı 3-5,6%-dir. Şüyüd kəskin ədviyyə xüsusiyyətli, xoş tama malikdir. İstifadə dairəsi çox geniş olub, ondan mədəbağırsaq pozğunluğuna, qarın köpməsinə qarşı, bəlğəmgətirici dərman kimi geniş istifadə edilir. Xalq təbabətində toxumlarından sidikqovucu, ödqovucu, qıcıqlandırıcı, işlətmə vasitəsi kimi istifadə edilir. Hazırlanan cövhəri hipertoniya xəstəliyində işlədilir. Tozu və toxumundan hazırlanan ekstraktından iştahgətirici, sidikqovucu, qazqovucu, yuxugətirici, cövhərindən isə göz xəstəliklərində, dəridə əmələ gələn irinli yaraların müalicəsində istifadə olunur. Onun yağı fitonsidli vasitə kimi tibbdə geniş istifadə edilir. Cövhəri ilə ağız qarqara edirlər. Şüyüddən təzə halda bütün il boyu tərəvəz kimi istifadə edilir, konserv sənayesində toxumlamış halda gövdələr ən geniş miqyasda istifadə olunur.
Qənnadı sənayesində, ətriyyat istehsalında əvəzi olmayan bitkidir. Duza, şorabaya qoyulan meyvə-tərəvəzləri bu bitkisiz təsəvvür etmək qeyri-mümkündür. Qurudulmuş şüyüd ət, balıq və tərəvəz xörəkIərinin tərkibinə qatqı kimi əlavə olunur, həmiçnin pəhriz yeməklərinin hazırlanmasında da geniş istifadə edilir. Yaşıl şüyüdü qaynatmaq olmaz, çünki ədviyyə xüsusiyyətini itirir. Şorbaya, tərəvəz, kartof, balıq və əttdən hazırlanan salatların tərkibinə qatqı kimi əlavə olunur. Şüyüd müxtəlif şirələrin, şərbətlərin, şərabların, ətirli sirkələrin istehsalında geniş istifadə olunur. Şüyüd toxumu qənnadı və çörək məmulatının hazırlanmasında işlədilir. Toxumunun tərkibində efir yağının çox olmasına görə ondan likör-araq istehsalında, qənnadı, çörək-bulka, ətriyyat, kosmetika və sabunbişirmə sənayesində daha geniş istifadə olunur.
Keşniş tərəvəz, efir yağlı və dərman bitkisi olub respublikamızda çox geniş becərilir. Birillik bitkinin həm meyvəsindən, həm də yaşıl kütləsindən istifadə olunur. Keşnişin toxumlarında 0,6-1 %-ə qədər efir yağı, 10-15% piyli yağ, 10-17% zülal, üzvi turşular, C vitamini, aşı maddəsi, şəkər, nişasta vardır. MDB ölkələrində bitki efir yağlarının 70%-i keşniş tozumundan alınır. Toxumundan hazırlanan müxtəlif dərmanlar mədəbağırsaq xəstəliklərinə qarşı, böyrək, öd kisəsinin iltihabı, tənəffüs yolları xəstəliklərinin müalicəsində gözəl təsirə malikdir. Elmi təbabətdə meyvələrindən və efir yağından həzm prosesini yaxşılaşdıran və iştahartıran vasitə kimi istifadə olunur. Xalq təbabətində təzə keşnişdən alınan şirədən, toxumunun çayından hipertoniya, soyuqdəymədə, mədə yaralarının müalicəsində ağrıkəsici, antiseptik vasitə kimi geniş istifadə olunur. Keşniş öd ifrazı şiddətini azaldır, mədə iltihabı, susuzluq və ürək bulanmaya qarşı müsbət nəticə verir. Keşniş suyu ilə ağızı qarqara edirlər. Onun toxumu bədənə quruluq verir, ürək döyüntüsü, baş ağrısı zamanı faydalıdır.
Keşnişi çeynədikdə ağızdan pis qoxunu, şərab iyini aparır. Keşnişin toxumları ədviyyə kimi kolbasa, pendir, çörək-bulka, qənnadı məhsullanna və eləcə də ət, balıq, tərəvəz xörəklərinə, xiyar, pomidor, kələmdən tutulan turşulara ədviyyə kimi əlavə edilir. Keşniş efir yağından ətriyyat, kosmetika sahəsində, texnikada və eləcə də sabunbişirmə, tütünçülük, toxuculuq sənayesində istifadə edilir. Keşnişin yaşıl kütləsi bütün il boyu xalq tərəfindən müxtəlif xörəklərin və salatların hazırlanmasında geniş istifadə olunur.
Cəfərinin kökündən və yarpaqlarından istifadə olunur. Bitki ətirli olmaqla bərabər yarpaqlarında 3,7% azotlu maddələr, 0,72% yağ, 6,7% azotsuz ekstraktiv maddələr, 1,45% sellüloza, 1,7% kül, 1,1% mineral maddələr, 0,1% üzvi turşular, karotin, C, B1, B2, K vitaminləri vardır. Toxumlarında 2-7%, yarpaqlarında 0,3% efır yağı vardır. Qədim Roma və Yunan xalqları hələ bizim eradan qabaq cəfəridən dərman və ədviyyə kimi geniş surətdə istifadə etmişlər. Cəfəri ədviyyə xassəli, şirintəhər, xoş iyə və kəskin tama malik bitkidir. Əczaçılıq sənayesində bunun kök hissəsindən cövhər və müalicəvi xüsusiyyətinə malik çay hazırlanır, qaraciyər və öd kisəsi xəstəliklərində çox istifadə edilir. Xalq təbabətində pörtlədilmiş halda yel, böyrək xəstəlikləri və sinqa xəstəliklərinin müalicəsində istifadə olunur. Məşhur alim İbn Sina qeyd edirdi ki, cəfəri sidiyi qovub, böyrəkləri, sidik kisəsini təmizləyir. Soyuqdəymələrdə, yaraların sağalmasında, görmə qabiliyyətinin artırılmasında, sidik kisəsi və böyrək daşı xəstəliyində, vitamin çatışmamazlığında daha çox istifadə olunur.
Cəfərinin cavan yaşıl zoğları ət, balıq və tərəvəz xörəklərinə ədviyyə kimi əlavə edilir. Bitki təzə halda müxtəlif xörəklərin, salatların hazırlanmasında, konserv sənayesində, xüsusən meyvə-tərəvəzin duza və şorabaya qoyulmasında geniş istifadə olunur. Cəfəri kökündən aşbazlıqda, efir yağından ətriyyat, kosmetika və sabunbişirmə sənayesində istifadə edilir.