Həkim axtarışı | Məhsul və xidmət | Reklam   .......ru.

 
Sağlamlıq saytıSağlamlıq saytı
  • Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Nəşrlərimiz
  • Hamiləlik kalkulyatorları

Çətənə toxumunun faydaları

Faydalı məlumat 08.10.2024 Hits: 3500

Vaginizm nədir və kişilərdə ilk gecə qorxusu - ARAŞDIRMA

Qadın sağlamlığı 08.10.2024 Hits: 4151

Qrip olursunuzsa - Daha tez belə qarşısını alın

Faydalı məlumat 07.10.2024 Hits: 3438

Çia toxumunun faydaları

Faydalı məlumat 04.10.2024 Hits: 3511

Hacı Şahinin məzarı niyə sökülüb? - VİDEO

XƏBƏRLƏR 03.10.2024 Hits: 3325

Qrip infeksiyasına yoluxmadan və ağırlaşmalarından qorunaq

XƏBƏRLƏR 03.10.2024 Hits: 3184

Az da yesəniz çox da ZİYANSIZDIR - Əsl payız meyvəsinin 10 faydası

Faydalı məlumat 03.10.2024 Hits: 3541

Armud ləzzətli dadı və çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə diqqət çəkir. Kalorisi az olsa da, toxluq hissi verir və yüksək lif tərkibi ilə çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Həmçinin həzm sistemini tənzimləyərək qəbizliyin qarşısını alır. Tərkibindəki C vitamini immunitet sistemini gücləndirərkən, K vitamini sümük sağlamlığını dəstəkləyir. Kalium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir, mis isə bədəndə dəmirin istifadəsini artıraraq enerji səviyyəsini artırır. Armud tərkibindəki antioksidanlar sayəsində sərbəst radikalların zərərli təsirlərini azaldır, dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır və ürək sağlamlığını qoruyur. Ancaq həddindən artıq istehlak qaz, şişkinlik və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Armud suyu da oxşar faydalar verir, həzmi asanlaşdırır, immunitet sistemini gücləndirir və enerji verir. Hamiləlik dövründə gələcək analar üçün qidalı bir alternativdir.

Saglamolun.az armudun 10 faydasını təqdim edir:

Armudun digər mühüm xüsusiyyəti isə tərkibindəki antioksidantlar sayəsində bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qorumasıdır. Bu, xərçəng, ürək xəstəlikləri və yaşlanma kimi bir çox sağlamlıq problemlərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Bundan əlavə, armudun tərkibində olan lif həzm sistemini tənzimləyərək qəbizlik kimi problemlərin qarşısını alır və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir.

  • Az Kalori, Yüksək Lif: Armudun kalorisi az olsa da, yüksək lif tərkibi sayəsində toxluq hissi verir və çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir . Bu xüsusiyyət armudu sağlam qidalanma planı üçün ideal seçim edir. Bundan əlavə, armud yüksək lif tərkibi sayəsində böyrək daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını almağa kömək edə bilər .
  • Vitamin C Anbarı: Tərkibindəki bol C vitamini ilə immunitet sistemini gücləndirir və bədəni xəstəliklərə qarşı qoruyur. Dərinin sağlamlığında da mühüm rol oynayır .
  • K vitamini və sümük sağlamlığı: K vitamini sümük sağlamlığını və qan laxtalanmasını qorumaq üçün lazımdır. Armudda da bu vacib vitamin var.
  • Kalium və qan təzyiqi: Kalium qan təzyiqini tənzimləyən mühüm mineraldır. Armud yaxşı bir kalium mənbəyidir və hipertoniya riskini azaltmağa kömək edə bilər.
  • Mis və Enerji: Mis bədəndə dəmirin istifadəsini artıraraq enerji səviyyələrini artırır. Armud da bu mineralı ehtiva edir və yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edə bilər.
  • Antioksidant Gücü: Armud antioksidantlarla zəngindir. Bu antioksidanlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur və xərçəng, ürək xəstəlikləri və yaşlanma kimi bir çox sağlamlıq problemlərinə qarşı qoruyucu qalxan yaradır.
  • Həzm üçün dost lif: Armudun tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir, qəbizliyin qarşısını alır və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir.

1 orta boy armudun qida dəyəri aşağıdakı kimidir:

Qidalandırıcı Məbləğ
Kalori 100
Karbohidrat 27 qram
Lif 6 qram
Zülal 1 qram
Yağ 0 qram
Vitamin C 12 mq
K vitamini 6 mkq
kalium 200 mq
Mis 0,1 mq

 

 

Armudun sağlamlıq üçün 10 mühüm faydası

 

Armud həm ləzzətli dadı, həm də sağlamlığımıza müsbət təsirləri ilə seçilən bir meyvədir. Lif, vitamin və mineral qaynağı olan bu meyvə həzmdən immunitet sisteminə, ürək sağlamlığından dəri gözəlliyinə qədər bir çox sahədə bədənimizə dəstək olur. Armud yeməyin faydaları bunlardır: 

1. Həzm sağlamlığını dəstəkləyir

Armud həzm sağlamlığını dəstəkləyən liflə zəngin bir meyvədir. Tərkibindəki həll olunan və həll olunmayan liflər bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir və qəbizliyin qarşısını alır. Eyni zamanda, prebiyotik təsiri ilə bağırsaqlardakı faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir və həzm sistemini gücləndirir. Həzm problemi olanlar üçün armud təbii və dadlı bir həll ola bilər.

2. İmmunitet sistemini gücləndirir

Armud immunitet sistemini gücləndirən C vitamini və antioksidantlarla zəngindir. Vitamin C ağ qan hüceyrələrinin istehsalını artıraraq bədənin infeksiyalarla mübarizə aparmasına kömək edir. Antioksidantlar sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır, immunitet sistemini gücləndirir və xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.

3. Çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir

Armud aşağı kalorili və yüksək lifli quruluşu ilə çəki nəzarətində köməkçi rol oynayır . Lif toxluq hissini artırır, həddindən artıq yemək istəyini azaldır və sizi daha uzun müddət tox saxlayır. O, həmçinin həzmi yavaşlatır, qan şəkərinin daha bərabər yüksəlməsinə imkan verir, arıqlamağı asanlaşdırır.

4. Ürək sağlamlığını qoruyur

Armud ürək sağlamlığını qoruyan qidalarla doludur. Tərkibindəki kalium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir, lif isə xolesterin səviyyəsini aşağı salaraq ürək xəstəliyi riskini azaldır. Bundan əlavə, antioksidanlar qan damarlarını qoruyur və ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Daimi armud istehlakı sağlam ürək üçün vacib bir addımdır.

5. Dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır

Armudda dəri sağlamlığını yaxşılaşdıran antioksidanlar və vitaminlər var. Vitamin C dərinin elastikliyini qoruyur və kollagen istehsalını artıraraq qırışları azaldır. Antioksidantlar sərbəst radikalların yaratdığı dəri zədələnməsinin qarşısını alır və dərinin gənc və sağlam görünməsini təmin edir.

6. Diabet riskini azaldır

Armud aşağı glisemik indeksli meyvədir, yəni qan şəkərini yavaş-yavaş yüksəldir. Bu xüsusiyyət diabet riskini azaltmağa və qan şəkərinə nəzarət etməyə kömək edir. Bundan əlavə, tərkibindəki lif insulin müqavimətini azaldaraq diabetin qarşısını alır.

7. Sümük sağlamlığına töhfə verir

Armud sümük sağlamlığı üçün vacib olan kalsium və kalium minerallarını ehtiva edir. Kalsium sümüklərin tikinti materialıdır və sümük sıxlığını artırır. Kalium kalsiumun udulmasını artıraraq sümük sağlamlığını dəstəkləyir. Armudun müntəzəm istifadəsi osteoporoz riskini azaltmağa kömək edə bilər.

8. Enerji verir və yorğunluğu azaldır

Armudun tərkibində enerji səviyyəsini artıran və yorğunluğu azaldan təbii şəkər və lif var. Eyni zamanda, B vitaminləri enerji istehsalında mühüm rol oynayır. Sağlam qəlyanaltı kimi armud istehlakı gün ərzində enerjili hiss edəcəksiniz.

9. Xərçəngə qarşı qorunma təmin edir

Armudun tərkibində xərçənglə mübarizə aparan antioksidanlar və fitokimyəvi maddələr var. Bu birləşmələr hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır, DNT-ni qoruyur və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədir. Armudun kolon, prostat və ağciyər xərçəngi riskini azaltmaqda xüsusilə təsirli olduğu düşünülür .

10. Nəmləndirməni dəstəkləyir

Armud tərkibindəki yüksək su sayəsində bədənin nəmlənməsini dəstəkləyir. Susuzluq hissini yatırır və bədənin ehtiyac duyduğu suyu təmin edir. Xüsusilə isti havalarda və ya idmandan sonra armud istehlakı orqanizmin maye balansını qorumağa kömək edir.

Tibbi turizmə daha bir töhfə... - FOTO

XƏBƏRLƏR 02.10.2024 Hits: 3025

Cinsi həzz üçün 5 vasitə: vibrator, X mövqeyi və...

Qadın sağlamlığı 02.10.2024 Hits: 3960

Yüksək təzyiq, ürək xəstəlikləri və böyrək problemləri - UŞAQLARINIZI uzaq tutun!

Uşağın sağlamlığı 01.10.2024 Hits: 3541

Yemişan sirkəsinin faydaları - HAZIRLANMA RESEPTİ

Faydalı məlumat 30.09.2024 Hits: 3465

 

Minbir dərdə dərman olan yemişan sirkəsinin unikal faydaları var. Ancaq onun hazırlanma qaydası haqqında çox az adamın məlumatı var. Saglamolun.az yemişan sirkəsi haqqında vacib elementləri təqdim edir:

Astma, bronxit, öskürək və soyuqdəymə üçün - ƏN FAYDALI

Faydalı məlumat 30.09.2024 Hits: 4414

Xətai rayonunda güclü yanğın: Xəzər TV-də təxliyə başladı

XƏBƏRLƏR 27.09.2024 Hits: 3256

Vaginanı daraldır, sinəni dikləşdirir - Qadınlar üçün unikal tapıntı

Faydalı məlumat 27.09.2024 Hits: 3914

Bağçada faciə - Aparıcının qızı xəsarət alaraq öldü

XƏBƏRLƏR 27.09.2024 Hits: 3092

Moruqdan müalicə preparatının hazırlanması - QAYDA

Faydalı məlumat 26.09.2024 Hits: 3241

Marketdən alınan çörək alıcını şoka saldı - DƏHŞƏT

XƏBƏRLƏR 26.09.2024 Hits: 3322

Həm ədviyyat, həm də dərman kimi... - Mərzə haqqında bilirdiniz?

Faydalı məlumat 26.09.2024 Hits: 1428

Bu 3 tərəvəzi hər gün yeyin - Unikal sağlamlıq bəxş edəcək

Faydalı məlumat 26.09.2024 Hits: 1653

Tərəvəz bitkiləri insan sağlamlığı üçün vacib element sayılır. Bütün fəsillərdə qidalanması mümkün olan tərəvəzlər daim immunitetin gücləndirilməsində rol oynayır. 

Saglamolun.az ən çox istifadə olun Cəfəri, Şüyüd və Keşnişin faydalarını araşdırıb:

Yaşıl yarpağında və gövdəsində C, B1, B2, PP, P vitaminləri, karotin, flavonoid kompleksləri, çoxlu miqdarda kalium, kalsium, fosfor və dəmir duzları vardır. Yaşıl kütlədə azotlu maddələr 3,48%, yağ 0,88%, azotsuz ekstrakttiv maddələr 7,30%, seIlüloza 2,08%, kül 2,42% təşkil edir. Şüyüdün toxumunda efir yağının miqdarı 3-5,6%-dir. Şüyüd kəskin ədviyyə xüsusiyyətli, xoş tama malikdir. İstifadə dairəsi çox geniş olub, ondan mədəbağırsaq pozğunluğuna, qarın köpməsinə qarşı, bəlğəmgətirici dərman kimi geniş istifadə edilir. Xalq təbabətində toxumlarından sidikqovucu, ödqovucu, qıcıqlandırıcı, işlətmə vasitəsi kimi istifadə edilir. Hazırlanan cövhəri hipertoniya xəstəliyində işlədilir. Tozu və toxumundan hazırlanan ekstraktından iştahgətirici, sidikqovucu, qazqovucu, yuxugətirici, cövhərindən isə göz xəstəliklərində, dəridə əmələ gələn irinli yaraların müalicəsində istifadə olunur. Onun yağı fitonsidli vasitə kimi tibbdə geniş istifadə edilir. Cövhəri ilə ağız qarqara edirlər. Şüyüddən təzə halda bütün il boyu tərəvəz kimi istifadə edilir, konserv sənayesində toxumlamış halda gövdələr ən geniş miqyasda istifadə olunur.

Qənnadı sənayesində, ətriyyat istehsalında əvəzi olmayan bitkidir. Duza, şorabaya qoyulan meyvə-tərəvəzləri bu bitkisiz təsəvvür etmək qeyri-mümkündür. Qurudulmuş şüyüd ət, balıq və tərəvəz xörəkIərinin tərkibinə qatqı kimi əlavə olunur, həmiçnin pəhriz yeməklərinin hazırlanmasında da geniş istifadə edilir. Yaşıl şüyüdü qaynatmaq olmaz, çünki ədviyyə xüsusiyyətini itirir. Şorbaya, tərəvəz, kartof, balıq və əttdən hazırlanan salatların tərkibinə qatqı kimi əlavə olunur. Şüyüd müxtəlif şirələrin, şərbətlərin, şərabların, ətirli sirkələrin istehsalında geniş istifadə olunur. Şüyüd toxumu qənnadı və çörək məmulatının hazırlanmasında işlədilir. Toxumunun tərkibində efir yağının çox olmasına görə ondan likör-araq istehsalında, qənnadı, çörək-bulka, ətriyyat, kosmetika və sabunbişirmə sənayesində daha geniş istifadə olunur.

Keşniş tərəvəz, efir yağlı və dərman bitkisi olub respublikamızda çox geniş becərilir. Birillik bitkinin həm meyvəsindən, həm də yaşıl kütləsindən istifadə olunur. Keşnişin toxumlarında 0,6-1 %-ə qədər efir yağı, 10-15% piyli yağ, 10-17% zülal, üzvi turşular, C vitamini, aşı maddəsi, şəkər, nişasta vardır. MDB ölkələrində bitki efir yağlarının 70%-i keşniş tozumundan alınır. Toxumundan hazırlanan müxtəlif dərmanlar mədəbağırsaq xəstəliklərinə qarşı, böyrək, öd kisəsinin iltihabı, tənəffüs yolları xəstəliklərinin müalicəsində gözəl təsirə malikdir. Elmi təbabətdə meyvələrindən və efir yağından həzm prosesini yaxşılaşdıran və iştahartıran vasitə kimi istifadə olunur. Xalq təbabətində təzə keşnişdən alınan şirədən, toxumunun çayından hipertoniya, soyuqdəymədə, mədə yaralarının müalicəsində ağrıkəsici, antiseptik vasitə kimi geniş istifadə olunur. Keşniş öd ifrazı şiddətini azaldır, mədə iltihabı, susuzluq və ürək bulanmaya qarşı müsbət nəticə verir. Keşniş suyu ilə ağızı qarqara edirlər. Onun toxumu bədənə quruluq verir, ürək döyüntüsü, baş ağrısı zamanı faydalıdır.

Keşnişi çeynədikdə ağızdan pis qoxunu, şərab iyini aparır. Keşnişin toxumları ədviyyə kimi kolbasa, pendir, çörək-bulka, qənnadı məhsullanna və eləcə də ət, balıq, tərəvəz xörəklərinə, xiyar, pomidor, kələmdən tutulan turşulara ədviyyə kimi əlavə edilir. Keşniş efir yağından ətriyyat, kosmetika sahəsində, texnikada və eləcə də sabunbişirmə, tütünçülük, toxuculuq sənayesində istifadə edilir. Keşnişin yaşıl kütləsi bütün il boyu xalq tərəfindən müxtəlif xörəklərin və salatların hazırlanmasında geniş istifadə olunur.

Cəfərinin kökündən və yarpaqlarından istifadə olunur. Bitki ətirli olmaqla bərabər yarpaqlarında 3,7% azotlu maddələr, 0,72% yağ, 6,7% azotsuz ekstraktiv maddələr, 1,45% sellüloza, 1,7% kül, 1,1% mineral maddələr, 0,1% üzvi turşular, karotin, C, B1, B2, K vitaminləri vardır. Toxumlarında 2-7%, yarpaqlarında 0,3% efır yağı vardır. Qədim Roma və Yunan xalqları hələ bizim eradan qabaq cəfəridən dərman və ədviyyə kimi geniş surətdə istifadə etmişlər. Cəfəri ədviyyə xassəli, şirintəhər, xoş iyə və kəskin tama malik bitkidir. Əczaçılıq sənayesində bunun kök hissəsindən cövhər və müalicəvi xüsusiyyətinə malik çay hazırlanır, qaraciyər və öd kisəsi xəstəliklərində çox istifadə edilir. Xalq təbabətində pörtlədilmiş halda yel, böyrək xəstəlikləri və sinqa xəstəliklərinin müalicəsində istifadə olunur. Məşhur alim İbn Sina qeyd edirdi ki, cəfəri sidiyi qovub, böyrəkləri, sidik kisəsini təmizləyir. Soyuqdəymələrdə, yaraların sağalmasında, görmə qabiliyyətinin artırılmasında, sidik kisəsi və böyrək daşı xəstəliyində, vitamin çatışmamazlığında daha çox istifadə olunur.

Cəfərinin cavan yaşıl zoğları ət, balıq və tərəvəz xörəklərinə ədviyyə kimi əlavə edilir. Bitki təzə halda müxtəlif xörəklərin, salatların hazırlanmasında, konserv sənayesində, xüsusən meyvə-tərəvəzin duza və şorabaya qoyulmasında geniş istifadə olunur. Cəfəri kökündən aşbazlıqda, efir yağından ətriyyat, kosmetika və sabunbişirmə sənayesində istifadə edilir.

Karantinlə bağlı - SON QƏRAR

XƏBƏRLƏR 25.09.2024 Hits: 991

Page 2 of 577

  • Start
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • »
  • End

DİGƏR MARAQLI MÖVZULAR

Çatlamış dabanlar və soyulmuş dodaqlar üçün - Təbii MƏLHƏM

Faydalı məlumat Hits:1853 17-01-2024

Öskürəyin, boğaz ağrısının təbii müalicəsi - ƏNCİRLİ SÜD

Xalq təbabəti Hits:26457 31-08-2016

Hansı hallarda bezdən istifadə etmək olmaz?

Uşağın sağlamlığı Hits:1456 22-12-2019

Üst göz qapağının sallanması (ptoz)

Göz xəstəlikləri Hits:20194 01-07-2015

Evdə bibəriyə, kəklikotu yandırın ki...

Faydalı məlumat Hits:15332 16-11-2016

Qozun bilmədiyiniz faydaları - Hər səhər 3-4 qoz yemək...

Faydalı məlumat Hits:6305 08-12-2023

Qaynar çay içməyin! Xərçəng yarada bilər...

Faydalı məlumat Hits:4789 13-06-2015

Qaraciyəri xəstə olanlar oxusun! Diyetoloqdan faydalı tövsiyə

Həzm orqanları Hits:16114 22-04-2021

Soyuq havada dərini qorumaq üçün məsləhətlər

Kosmetologiya Hits:2757 25-02-2018

Su dispenserlərində təhlükə: Bu xəstəliklərə səbəb ola bilər

Faydalı məlumat Hits:1176 17-07-2024

Xroniki yorğunluğu yox edən - 3 TƏBİİ RESEPT

Faydalı məlumat Hits:1156 05-04-2024

Orqanizmi ziyanlı maddələrdən təmizləyən bitki

Sağlam qida Hits:22373 23-02-2016

HƏKİMLƏR

Elşən Qarayev

Nevrologiya

Zülfiyyə Bağırova

Kosmetoloq

Aytəkin Quliyeva

Trixologiya

Həkim axtarışı bölməsinə keçid

  • Haqqımızda
  • Həkim axtarışı
  • Məhsul və xidmət
  • Qaynar xəttlər
  • Qanunvericilik
  • Uğurlarımız
  • Elan
  • Əlaqə
  • Reklam

.

 .

.

  • English
  • Русский

Copyright © 2011-2023. Saglamolun.Az -Sağlamlıq saytı. Layihə və tərtibat: Buta design

Bütün müəllif hüquqları qorunur.
Materiallardan istifadə edərkən www.saglamolun.az saytına hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir!
Saytda yerləşdirilmiş bütün materiallar diaqnoz qoymaq və ya özünü müalicə etmək üçün nəzərdə tutulmayıb.
Məlumatlar yalnız maarifləndirici xarakter daşıyır.

 


Яндекс.Метрика






BÖLMƏLƏR

  • Hamiləlik və doğuş
  • 1 yaşına qədər körpələrə qulluq
  • Uşağın sağlamlığı
  • Qadın sağlamlığı
  • Kişi sağlamlığı
  • Sonsuzluq və onun müalicəsi
  • Həzm sistemi
  • Sidik ifrazı sistemi
  • Sinir sistemi
  • Ürək-damar və qan sistemi
  • Endokrin sistem
  • Tənəffüs orqanları
  • Göz xəstəlikləri
  • Dəri, sümük və saç
  • Dişlər
  • Qulaq, burun, boğaz
  • Onkoloji xəstəliklər
  • İmmun sistemi
  • İnfeksion xəstəliklər
  • İlk tibbi yardım
  • Allergik xəstəliklər
  • Fizioterapiya
  • Kosmetologiya
  • Psixologiya
  • Xalq təbabəti
  • Testlər
  • Sağlam qida
  • Sağlam mətbəx
  • Sağlam xəbər
  • Sağlam saat - Video layihə
  • Bu maraqlıdır...
  • Faydalı məlumat
  • Rəyinizi bildirin
  • Video
  • Qurani Kərim
  • Ramazan
  • Müxtəlif mövzular
  • İnfoqrafika
  • Xəbərlər