Banan cəngəllik bitkisi olmasına baxmayaraq, öz qiymətli keyfiyyətinə görə hal-hazırda dünyanın əksər ölkələrinin bazarlarının daimi «sakini»nə çevrilmişdir. Hindistanda bananı «ağıl qidası», «müdrik qida» meyvəsi adlandırırlar. Qəribədir ki, bir çox şərq aləminin filosof və yoqlan bütün həyatı boyu banan meyvəsi ilə qidalanmşlar. Hal-hazırda banan alma və kartof kimi bizim gündəlik tələbatımız olan qidaya çevrilmişdir. Bananın tərkibi az kalorili olmasına baxmayaraq, sulu karbonların miqdarına görə alma və kartofdan iki dəfə artıqdır. Bananın tərkibində olan nişasta meyvə yetişdikcə asan həll olan şəkərə çevrilir. Bundan başqa bananın tərkibində insanların sağlamlıq durumlarında mühüm əhəmiyyət kəsb edən Na, Ca, Fe, P, Mh, B6, C, PP və s. makro və mikroelementlərlə yanaşı vitaminlərin zən355 gin spektrləri vardır.
Banan meyvəsindən müalicə prepartlarnm hazırlanması. Hipertoniya, ürək işemiyasında, depressiya və yorğunluğun aradan qaldırılması üçün. Gündə 2 ədəd san rəngli banan yemək məsləhət görülür. Bananı yeməkdən bir saat sonra qəbul etsəniz daha yaxşı olar...
Pielonefrit, sidik kisəsi daşlarının, öd kisəsinin zəifləməsində. Bunun üçün hər yeməkdən yanm saat sonra yan hissə yetişmiş banan yeyin. Bananı əzib qəbul edin. Mədə və onikibarmaq bağırsaq yaralan və qastroenterokolit zamanı. Yetişmiş bananı götürüb sıyıq halına salın. Sonra üzərinə 1 xörək qaşığı zeytun yağı əlavə edib qanşdırm. Aldığınız qanşıqdan hər iki saatdan bir 1-2 xörək qaşığı qəbul edin. Müalicəni ağrılar çəkilib qurtarana qədər davam etdirin.
Əsəb və həyəcanlanma zamanı. Yeməkdən sonra gündə 3-4 dəfə yanm yaşıl banan yeməyinizməsləhətdir. Vərəm, osteoxondroz, revtnaiizm, həmçinin qalxanvari vəzi xəstəlikləri zamanı. Gündə 1 ədəd yetişmiş bananı qabıqla qəbul edin. Çəkinizdə anormallıq olan zaman (kökəlmək istəyirsinizsə). Yeməkdən sonra gündə 3 ədəd yetişmiş banan meyvəsi yemər məsləhətdir. Müalicəni çəkiniz normal hala düşənə qədər qəbul edin.
Miqren (başın bir yarısında əmələgələn əsəb ağrıları) zamanı. Əsəbi ağrı baş verən zaman alın və boyun arxasına yetişmiş banan qabığını götürüb kompres edin. Yanıq, səpgi, irinli səpinələr zamanı. Bunun üçün xəstə nahiyələrin üzərinə az yetişməmiş və yumşaq eyni zamanda bərk banan qabığını soyub kompresini istifadə edin.
Ziyillərin müalicasinda. Bananın qabığını soyub ağ damarlanmış hissədən kəsib gündə 3-4 dəfe ziyil olan nahiyəyə sürtün. Axşamlar isə ağ hissədən kəsib ziyillərin üzərinə kompres kimi qoyub plastrla bərkidin. Müalicə kursunu ziyillər yox olana qədər davam etdirin.
Quru öskürək və boğaz ağrıları zamanı. Bunun üçün yetişmiş banam süzgəcdən keçirib sonra alınan sıyığın üzərinə 2 stəkan qaynar su töküb qarışdırın. Qarışığı su hamamında saxladıqdan sonra süzün. İhq hala saldıqdan sonra kiçik porsiyalarla bütün günü qəbul edin.
Bronxit zamanı. Bunun üçün yetişmiş banam əzib üzərinə 1 stəkan qaynar su və I xörək qaşığı şəkər tozu əlavə edib su hamamında qızdırın. Sonra gündə 3 dəfə stəkanın 1/3 hissəsi qədər daxilə qəbul edin. Artroz və ayaq damarlarında olan artritinmüalicəsi zamanı. 4 ədəd banan qabığı soyub doğrayın, sonra üzərinə 3 stəkan araq əlavə edib 40 gün qaranlıq yerdə otaq temperaturunda saxlayıb süzün. Aldığınız cövhəri tənzifə hopdurub axşam yatmazdan qabaq ağrıyan nahiyələrə sürtün. Müalicə kursu 20 gündür.
Tez-tez baş verən qəbizlik və həzm sistemi pozuntuları zamanı. Səhərlər acqarına 1 ədəd yetişmiş banan yesəniz bu çatışmazlığı aradan qaldırmış olarsınız. Uşaqlarda dizenteriya zamanı. Bunun üçün əzlib sıyıq halına salınmış bananın üzərinə stəkanın 1/4 hissəsi qədər su əlavə edib qaynama dərəcəsinə gətirib, qanşdıra-qanşdıra 5 dəqiqə bişirin. Alınmış püredən götürüb yeməklə birlikdə uşağa verin. Prosesi dizenteriya sağalıb qurtarana qədər davam etdirin. Həzm sistemində baş verən qıcqırmaların, köpmənin, kəskin ağrıların, hıçqırtıların aradan qaldırılması zamanı. Şüşə bankaya 1 litr banan şirəsi töküb üzərinə qurudulmuş əncir və yaxud kişmiş əlavə edin. Bankam tənziflə örtüb qıcqırana qədər isti qaranlıq yerdə saxlayın. 3 gündən soma qıcqırmış məhlulu süzüb üzərinə 2 xörək qaşığı şəkər tozu, 1 xörək qaşığı kişmiş əlavə edin və butılkalara doldurub üzərini isti materialla möhkəm örtün. Qıcqırandan soma soku soyuducuda saxlayın. Gündə 1 dəfə stəkanın 1/4 hissəsi qədər yeməkqabağı qəbul edin.
Qanazlığı və orqanizmi qüvvətləndirmək üçün. Bunun üçün 1 stəkan banan şirəsini qaynama dərəcəsinə gətirib, üzərinə 2 stəkan şəkər-tozu əlavə edib orta dərəcə odda bişirin. Üzərində əmələ gələn köpüyü kənar etməklə daimi qanşdinn. Bişirməni şirənin 1/4 hissəsi buxarlanıb qurtarana qədər davam etdirin. Soma soyudub alman siropdan gündə 1-3 xörək qaşığı götürüb yaşıl çayın və yaxud ilıq suyun üzərinə töküb yeməkdən yanm saat soma daxilə qəbul edin.
Diqqət! Şəkərli diabeti olan xəstələr, qidanın pis həzm olunması və köpmə xəstəliklərinə tutulmuş insanlara təzə banandan istifadə etmək məsləhət görülmür. Banan güclü işlədici xüsusiyyətə malik olduğundan onu acqarına yemək və sonra üstündən su içmək məsləhət görülmür.
Saglamolun.Az