Qoxu və dad hissi nə zaman pozulur? - DİQQƏT EDƏCƏYİNİZ MƏQAMLAR

Qoxu və dad hissi pozulduqda, bu, insanın həyat keyfiyyətinə əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərə bilər. Bu hisslər bir-biri ilə sıx bağlıdır və bizə yeməklərin ləzzətlərindən həzz almaq və xoş ətirlərdən tutmuş təhlükənin xəbərdaredici əlamətlərinə qədər geniş çeşidli qoxuları aşkar etmək qabiliyyətini təmin etmək üçün birlikdə işləyir. Bu hisslərin pozulması müxtəlif amillərin nəticəsi ola bilər, o cümlədən:

Burun tıkanıklığı və ya sinus problemləri: Ümumi soyuqdəymə, allergiya, sinus infeksiyaları və ya digər tənəffüs xəstəlikləri burun tıkanıklığına səbəb ola bilər, burun keçidlərindən hava axını maneə törədir və qoxuları aşkar etmək qabiliyyətinə təsir edə bilər.

Anosmiya: Anosmiya qoxu duyğunun tamamilə itirilməsidir. Bu, baş xəsarətləri, infeksiyalar (COVID-19 kimi), burun polipləri, müəyyən dərmanlar və digər tibbi şərtlər nəticəsində yarana bilər.

Hipozmiya: Hipozmiya qoxu duyğunun azalmasına aiddir, burada bir insan müəyyən qoxuları aşkar etməkdə çətinlik çəkə bilər və ya onları azalmış intensivliklə qəbul edə bilər.

Yaşla bağlı azalma: İnsanlar yaşlandıqca onların qoxu və dad hissi təbii olaraq azala bilər. Bu, incə ləzzətləri və aromaları aşkar etmək qabiliyyətinin azalmasına səbəb ola bilər.

Dad dad pozğunluqları: Ageuziya (dadın tam itirilməsi) və ya disqevziya (təhrif dad hissi) kimi dad pozğunluqları infeksiyalar, dərmanlar və ya əsas sağlamlıq şərtləri də daxil olmaqla müxtəlif amillərin nəticəsi ola bilər.

Nevroloji Vəziyyətlər: Alzheimer xəstəliyi, Parkinson xəstəliyi və dağınıq skleroz kimi bəzi nevroloji pozğunluqlar qoxu və dad hisslərinə təsir göstərə bilər.

Kimyaterapiya və Radiasiya: Kimyaterapiya və radiasiya kimi xərçəng müalicələri qoxu və dad hissini müvəqqəti və ya daimi olaraq dəyişdirə bilər.

Siqaret çəkmək: Uzun müddət siqaret çəkmək qoxu və dad duyğusunun azalmasına səbəb ola bilər.

Qoxu və dadın pozulmasının nəticələri geniş ola bilər:

Yeməkdən həzz almağın azaldılması: Azalmış dad hissi yeməyə marağın olmamasına və yeməkdən həzzin azalmasına, potensial olaraq iştahanın dəyişməsinə və çəki itkisinə səbəb ola bilər.

Təhlükəsizlik Narahatlıqları: Qoxu hissini itirmək həm də təhlükəsizlik riskləri yarada bilər, çünki fərdlər korlanmış və ya çirklənmiş qida, qaz sızması və ya digər ətraf mühit təhlükələrini aşkar edə bilməyəcəklər.

Psixi Sağlamlığa Təsir: Yeməkdən həzz ala bilməmək və ya ətirləri hiss edə bilməmək insanın emosional rifahına mənfi təsir göstərə bilər və təcrid və ya depressiya hisslərinə səbəb ola bilər.

Əgər sizdə və ya tanıdığınız birinin qoxu və ya dad duyğusunda davamlı pozğunluq varsa, həkimə müraciət etmək vacibdir. Əsas səbəbi müəyyən etmək düzgün müalicə və mümkünsə müalicə üçün çox vacibdir. Bəzi hallarda, əsas vəziyyəti həll etmək bu sensor funksiyaları yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.

Saglamolun.Az