TƏDQİQAT
Yeni tədqiqat kamamber pendirinin sağlamlıq üçün unikal xüsusiyyətlərini aşkar edib.
“Neuroscience Research” jurnalında dərc olunan bir məqalədə tədqiqatçılar aşkar edib ki, pendirin fermentasiya prosesi zamanı yaranan yağ turşularının amidləri, siçanlarda yaddaş və öyrənmə proseslərini yaxşılaşdırmağa kömək edib. Siçanlar nəzarət şəraitdə saxlanılıb, standart pəhrizlə qidalanıb və 2 qrupa ayrılıb: bir qrup yalnız yüksək yağlı pəhriz, digər qrup isə yüksək yağlı pəhriz və yağ turşusu amidləri qəbul edib. Məlum olub ki, yüksək yağlı pəhriz ilə qidalanan siçanlar kognitiv funksiyaları azalıb. Lakin, onlara 15 qram pendir verildikdə, onların dərketmə qabiliyyətləri yaxşılaşıb. Daha sonra siçanların əqli bacarıqlarını qiymətləndirmək üçün obyekt tanıma və obyektin yerini müəyyənləşdirmə testləri keçirilib. Bu testlər, siçanların obyektləri və onların yerlərini yadda saxlamaq qabiliyyətini ölçüb.
Nəticələr göstərib ki, pendirdə olan miristamid adlı bir birləşmə, beyin fəaliyyətini və yaddaşı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər, çünki o, beyin neyrotrofik faktoru adlı zülalın səviyyəsini artırır. Alimlərin fikrincə, kamamberin beyin sağlamlığını yaxşılaşdırmaq məqsədilə gündəlik pəhrizə daxil edilə bilər.
Saglamolun.Az