Загрузка...

Ən təhlükəli qida hansıdır?

Tərkibində yüksək xolesterin olan heyvan mənşəli məhsullar aqressiv bədxassəli şiş risklərini əhəmiyyətli dərəcədə artıra, onların inkişaf sürətini 100 dəfə qaldıra bilər.

ABŞ-ın Kaliforniya Universitetinin alimləri belə bir nəticəyə gəlib.

Oxu.Az “Science Alert”ə istinadən xəbər verir ki, bu haqda məqalə  “Cell Stem Cell” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda  Lpcat3 fermentini kodlaşdıran genləri modifikasiya olunmuş siçanlardan istifadə olunub. Bu zülal hüceyrə membranını təşkil edən fosfolipid sintezinə nəzarət edir və onun kəsilməsi xolesterin səviyyəsini artırır. Məlum olub ki, xolesterin konsentrasiyasının artımı   bağırsaq toxumalarında kök hüceyrələrinin artımı və parçalanmasına xidmət edir.

Xaotik şəkildə çoxalmağa başlayan qüsurlu kök hüceyrələri, xərçəngin inkişafına yol açan əsas faktordur. Araşdırmaya görə, xolesterin təkcə yoğun bağırsaq hüceyrələrinin qalınlaşmasına  səbəb olmur, eyni zamanda, həmin toxumalarda şişlərin sürətli şəkildə inkişafına yol açır. Xolesterinin digər xərçəng formalarının inkişafına təsir edib etmədiyi  hələlik məlum deyil.

Yağlar və karbohidratlarla zəngin məhsullar orqanizmdə xolesterinin miqdarını artıra bilər. Müxtəlif xəstəliklərin profilaktikası üçün qidada  qırmızı ət və yağlı süd məhsullarından istifadənin azaldılması tövsiyə olunur.


Saglamolun.Az

.
Загрузка...
.

Загрузка...

HƏKİMLƏR

Günay Hacıyeva

Günay Hacıyeva

Ginekologiya

Mama-Ginekoloq Əmək stajı - 15 il

Ətraflı...
Araz Salmanov

Araz Salmanov

Plastik cərrahiyyə

Plastik, Rekonstruktiv və Estetik cərrah, uzman İş stajı - 17 il

Ətraflı...
Leyla Məmmədli

Leyla Məmmədli

Ginekologiya

Mama-ginekoloq İş stajı - 11 il

Ətraflı...

SON YAZILAR

Яндекс.Метрика