İTALİYANIN MİLLİ QASTROENTEROLOGİYA İNSTİTUTU
İtaliyanın Milli Qastroenterologiya İnstitutunun sağlamlıq tədqiqatçıları qrupu müntəzəm quş əti istehlakı ilə həzm sistemi xərçəngindən arasında əlaqə tapıb. “Nutrients” jurnalında dərc olunan araşdırmada komanda 20 il ərzində İtaliyada yaşayan 4869 böyüklər üçün sağlamlıqla bağlı məlumatları təhlil edib.
Əvvəlki tədqiqatlar göstərdi ki, quş əti (əsasən toyuq) yemək zülal mənbəyi kimi qırmızı ət yeməkdən daha sağlamdır, çünki o, ürək xəstəliyi və bəzi mədə-bağırsaq xərçəngi növlərinin inkişaf riskini aşağı salır. Ancaq indi bu son araşdırma göstərir ki, müntəzəm olaraq toyuq yemək mədə-bağırsaq xərçənginin müəyyən növləri və erkən ölümlə əlaqəli ola bilər.
Bu tədqiqat üçün məlumatlar müsahibələr zamanı və tibbi müayinələr aparan tibb işçiləri tərəfindən toplanıb.
Tədqiqatçılar həftədə 300 qramdan çox quş əti yeyən insanlar arasında mədə-bağırsaq xərçənginin, eləcə də bu xərçənglərlə bağlı erkən ölüm hallarının daha yüksək olduğunu aşkar ediblər. Onlar müəyyən ediblər ki, bu səviyyədə ölüm riski həftədə cəmi 100 qram və ya daha az quş əti yeyən insanlarla müqayisədə 27% yüksəkdir.
Saglamolun.Az