Ləzzətlə yediyimiz kabab haqqında - Közdə yanan ətin...

Britaniya universiteti apardığı araşdırmanın nəticələrinə əsasən “kababın ən zərərli Fast Food olduğunu” açıqlayıb.

Bu, nəticələri və etibarlılığı çox şübhəli olan bir araşdırmadır. Düzdür, kababın sağlamlıq üçün müəyyən təhlükələri var, amma hamburger və ya küçə pizzası ilə müqayisədə vəziyyəti heç vaxt onlardan pis deyil. Əslində, müəyyən qaydalara əməl olunarsa, hətta sağlam Fast Fooda çevrilə bilər.

Kabab tipli qidaların əsasən iki problemli tərəfi var: Birincisi, qırmızı ətin tərkibində olan damarları tıxanan təbii doymuş yağlar və yemək prosesi zamanı əmələ gələn trans yağlarla bağlıdır. Doymuş yağlar və trans yağlar ateroskleroza səbəb olan və damarları daraldan və bloklayan "Ateroma" lövhələrinin əmələ gəlməsini sürətləndirən qidalardır.

Kabablarla bağlı ikinci sağlamlıq problemi kömür üzərində və ya odda bişirilərkən əmələ gələn zərərli kimyəvi maddələrdir. Bu maddələrin bəzilərinin xüsusilə kolon xərçənginin əmələ gəlməsini sürətləndirən kanserogen xüsusiyyətlərə malik olduğu iddia edilir.

QARŞISI OLAN ZƏRƏRLƏR

Doymuş yağ və trans yağ az olan kabab yemək də mümkündür. Dana ətinin yağsız hissələri ilə hazırlanmış kababı bişmə prosesində marqarin, quyruq yağı və ya kərə yağı əlavə etmədən orta miqdarda və tez-tez istehlak etsəniz problemi həll edə bilərsiniz. Bişmiş ətin odla birbaşa təmas etməməsinə əmin olmaq, onunla od arasında 15-20 santimetr məsafə saxlamaq və alovun birbaşa ətlə təmasda olmasının və yanmasının qarşısını almaq kanserogen maddələrin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. kimyəvi maddələr. Bir sözlə, əti yandırmayacaqsan, bişirəcəksən!

Xüsusilə “Özünüz üçün bişirin” şüarı ilə fəaliyyət göstərən yerlərdə bu ehtiyat tədbirlərini asanlıqla tətbiq edə bilərsiniz. Siz də bu ehtiyat tədbirlərinə əməl etməklə piknik edərkən kabab bişirməyin həzzini dada bilərsiniz.

NƏ EDİLİR

Kabab növü yeməklər mədəniyyətimizin mühüm təməl daşlarıdır. Onları rədd etmək əvəzinə sağlam qidalara çevirmək lazımdır. Onların dadına, təqdimatına və görünüşünə xələl gətirmədən qidalanma faydalarını artırmaq və zərərli tərəflərini azaltmaq kifayətdir. Onlar orta miqdarda istehlak edilməli və çox tez-tez yeyilməməlidir. Ürək-damar xəstəlikləri, yüksək xolesterin və ya ailədə geniş koroner ürək xəstəliyi olanların daha diqqətli olması xüsusilə faydalıdır. Böyük miqdarda və əlavə kərə yağı ilə kabab seçmək onlar üçün xüsusilə riskli görünür.

Kababa düşkünü olmayın. Kababdan qorxma. Bu ləzzətli və zülalla zəngin qidaları daha kiçik hissələrdə və daha az tez-tez istehlak edin, eyni zamanda daha çox təzə tərəvəz (pomidor, bibər, cəfəri, soğan, sarımsaq) istehlak edərək antioksidan potensialınızı gücləndirin. Yalnız əti oddan mümkün qədər uzaqda bişirmək üçün diqqətli olun və kömür və alovla birbaşa təmasdan qaçın.
 
Bəsdi Məmməd

Saglamolun.Az