Bizi xərçəngdən qoruyan 7 məhsul

Onkoloji xəstəliklər bütün dünyada ölümün 2-ci ən yayılmış səbəbi sayılır. 1-ci yer ürək-damar sistemi xəstəliklərinə məxsusdur.

Həkimlərin araşdırmalarına görə bəzi qida məhsulları insanları xərçəngdən qorumaq qabiliyyətinə malikdir.

Bu qidalar arasında:

- Pomidor

Araşdırmalara görə, pomidorun tərkibində olan "likopin" maddəsi xərçəngəleyhinə təsirə malikdir.

- Kələm (ağ kələm, gül kələmi, brüssel kələmi və s.)

Kələmin istənilən növlərində olan bəzi maddələr yoğun bağırsaq, süd vəziləri, ağ ciyər xərçənginin inkişafının qarşısını alır.

- Sarıkök

Bu ədviyyat xərçəng xəstəliyinin profilaktik vasitəsi sayılır.

- Yaşıl çay

Yaşıl çay bir çox xərçəng xəstəliklərinin profilaktikası sayılır. Xüsusilə bu düz bağırsaq, qara ciyər, prostat və süd vəziləri xərçənginə aiddir.

- Çiyələk və moruq

Bu dadlı giləmeyvələrin tərkibində turşular var ki, bu turşular xərçəng hüceyrələrinin çoxalmasına mane olur, xərçəngə səbəb olan maddələrlə mübarizə aparır.

- Üzüm

Üzümün qırmızı və qara növlərində xüsusi maddə "resveratrol" var ki, bu maddə xərçəng xəstəliyinin inkişafına mane olur.

- Adi su

Adi təmiz içməli su xərçəng xəstəliyinin inkişafına mane olur. Su orqanizmdə yığılan və xərçəng xəstəliklərinin inkişafına təkan verə bilən ziyznlı maddələri orqanizmdən yuyub aparır. Hər gün kifayət qədər təmiz su için.

Saglamolun.Az

............




loading...

HƏKİMLƏR

Vəfa Paşazadə

Vəfa Paşazadə

Dietologiya

Ümumi cərrah, bariatric dietoloq, sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis. İş stajı -...

Ətraflı...
Aynur Səfiyeva

Aynur Səfiyeva

Proktologiya

Ümumi cərrah, kolorektal cərrahiyyə üzrə mütəxəssis Avropa Koloproktoloji Assosiasiyasının ilk milli...

Ətraflı...
Aytəkin Quliyeva

Aytəkin Quliyeva

Trixologiya

Trixoloq (saç üzrə mütəxəssis) İş stajı - 10 il

Ətraflı...

 


Яндекс.Метрика