Hər kəsin arzusu ağ təbəssümdür... Bununla belə, bəzi ümumi səhvlər dişlərinizin tökülməsinə səbəb ola bilər. Düzgün olduğu düşünülən və dəfələrlə təkrarlanan bəzi səhvlər diş sağlamlığınızı təhlükəyə ata bilər.
Yanlış diş pastasının seçilməsi
Xüsusilə ağardıcı olaraq təbliğ edilən pastalar dişləri aşındıraraq onları zədələyir. Minanı aşındıran hər hansı bir şey diş əti resessiyasına səbəb ola bilər. Odur ki, həkiminizin tövsiyə etmədiyi ağardıcı pastalardan uzaq durun!
24 saat təmizlənməyən diş lövhəsində çürüklərə və diş əti xəstəliklərinə səbəb olan bakteriyalar çoxalır. Dişlər arasında yığılan lövhənin çıxarılması yalnız diş ipi ilə mümkündür. Beləliklə, gündə bir dəfə diş ipindən istifadə ağız və diş sağlamlığımız üçün zəruridir.
Həddindən artıq turşulu içkilərin istehlakı
Gündəlik qida rasionunuzda müntəzəm olaraq turşulu içkilər qəbul etsəniz, onların tərkibindəki turşu bir müddət sonra dişlərinizi aşındıracaq səviyyəyə çatacaq. Qazlı içkilərin miqdarını mümkün qədər azaldın, içdiyiniz zaman dişlərinizlə təması azaltmaq üçün bir saman istifadə edin və daha sonra dişlərinizi mümkün qədər tez fırçalayın. Xüsusilə turşulu qidalardan sonra ağız mühitində turşuluğu azaltmaq üçün pendir yeyin.
Çox rəngli qidalardan istifadə etmək
Diş minası süngər kimidir. Şüşə və ya boşqabda qalanda ləkələnən qidalar da zamanla dişlərinizi ləkələyəcək. Bəs bu boyalı qidalar nədir? Çay, qəhvə, kola, köri sousu, soya sousu, qırmızı şərab, meyvə şirələri, siqaretlər və s.... Zamanla bunlar dişlərdə sarıdan qəhvəyi rəngə qədər qalır. Dişlərinizdə bu tip ləkələr varsa, mütləq ağardıcı pastalardan uzaq durmalısınız. Diş həkiminizlə məsləhətləşərək emaye aşınması olmadan təmizləmək mümkündür.
Hər yeməkdən sonra, xüsusilə şəkərli və nişastalı qidalardan sonra, normal olaraq ağızda olan bakteriyalar qalan qida qalıqlarını həzm etmək üçün turşu istehsal edir. Bu turşular da dişlərə zərər verir və çürüməyə səbəb olur. Buna görə də çox tez-tez qəlyanaltı etməmək və hər yeməkdən sonra dişlərinizi fırçalamaq çox vacibdir. İki kiçik sirrimi sizinlə paylaşacağam: Əgər yeməklə və ya yeməkdən sonra alma, yerkökü kimi sərt meyvə və tərəvəzləri istifadə etsəniz, dişlərinizdəki lövhə və qida qalıqları təbii yolla təmizlənəcək. Yenə yeməkdən sonra şəkərsiz saqqız çeynəsəniz, tüpürcək miqdarınız artacaq və sizi boşluqlardan qorumağa kömək edəcək.
Dişlərin açıcı kimi istifadəsi
Paketləri açmaq, düyünləri açmaq, fıstıq qabıqlarını açmaq, qoz-fındıqları sındırmaq üçün dişlərinizi istifadə etməyin.... Bəzi hallarda dişlərinizi kəsici alət kimi istifadə etmək mina çatlarına və qırıqlara səbəb ola bilər. Mövcud plombları, kronları və mötərizələri zədələyir! Bu son deyil; Buz, dondurulmuş konfet və ya bərk konfet çeynəmək də risklidir.
Diş həkiminə getməkdən qaçınmaq
Hamımız bilirik ki, ildə ən azı iki dəfə diş həkiminə müraciət etmək lazımdır. Ancaq bəzi hallarda, hər üç ayda bir diş həkimi müayinəsi tələb oluna bilər. Diş həkiminizin tövsiyə etdiyi qədər tez-tez müayinələrə getməyi unutmamalısınız. Bunun ən böyük səbəbi erkən dövrdə aşkarlana bilməyən problemlərin gələcəkdə daha böyük xərclərə və problemlərə yol açmasıdır.
Saglamolun.Az