Həkim axtarışı | Məhsul və xidmət | Facebook | Twitter | Youtube | Instagram | Reklam
Qanazlığının əsas səbəbi qanda dəmirin səviyyəsinin azalmasıdır. Buna dəmirdifisitli anemiya deyilir və bu ən yayılmış anemiya növüdür.
Saglamolun.az xəbər verir ki, dəmirdifisitli anemiya zamanı dəmirlə zəngin olan məhsulların qidalanmaya daxil edilməsi olduqca vacibdir.
Bir çox insanların fikrinə görə, alma, nar, albalı, qarabaşaq və s. kimi faydalı məhsullar qanda dəmirin səviyyəsini qaldırır və bununla da qanazlığını müalicə edir. Təəssüf ki, bu belə deyil. Bu məhsulların tərkibində olan dəmir orqanizm tərəfindən çox pis mənimsənilir və yalnız bu məhsulların köməyi ilə qanazlığından qurtulmaq mümkün deyil.
Dəmirin ən yaxşı mənbəyi qırmızı ətdir ki, bu məhsulda olan dəmir orqanizm tərəfindən tez və yaxşı mənimsənilir.
Meyvə və tərəvəzlər qanazlığı zamanı müəyyən kömək edə bilər. Lakin ona görə yox ki, onların tərkibində dəmir var. Məsələ burasındadır ki, bu məhsulların tərkibində olan vitamin və turşular dəmirin ətdən mənimsənilməsini daha da yaxşılaşdırır. Bu səbəbdən ət xörəklərinin yanında tərəvəz salatları, göyərti olmalıdır.
Nəzərə almaq lazımdır ki, kalsium əksinə dəmirin sovrulmasını pisləşdirir. Bu səbəbdən, məsələn, dolmanı qatıqla yemək tövsiyə edilmir.
Ürək-damar və qan sistemi 21-02-2019 /951
XƏBƏRLƏR 21-02-2019 /722
Sağlam qida 21-02-2019 /1203
Sinir sistemi 21-02-2019 /702
Uşağın sağlamlığı 21-02-2019 /238
XƏBƏRLƏR 20-02-2019 /768
Sağlam qida 20-02-2019 /2343
XƏBƏRLƏR 20-02-2019 /512
XƏBƏRLƏR 20-02-2019 /1368
XƏBƏRLƏR 20-02-2019 /1496