Koronavirus pandemiyası zamanı İMMUNİTETİ gücləndirən 5 ƏSAS VASİTƏ

İmmun sistemi zəif olanlar koronavirusa daha tez-tez yoluxur. Həmçinin koronavirusun ağırlaşmaları da əsasən zəif immunitetin fonunda inkişaf edir.

Saglamolun.az xarici KİV-lərə istinadla bildirir ki, Böyük Britaniyanın qida mütəxəssisi Corci Merfi immuniteti gücləndirən vasitələri belə sadalayıb:

D vitamini. Bu vitamin immun sisteminin stimullaşdırmasında əsas rol oynayır. Belə ki, D vitamini orqanizmdə virus və bakteriyaları axtaran və məhv edən T-hüceyrələrini aktivləşdirir, immunoqlobulinlərin sintezini stimullaşdırır.

D vitaminin əsas mənbələri: yağlı balıq, ət, qaraciyər, yumurta.

C vitamini. Bu vitamin immun sisteminin hüceyrələri olan leykositlərin əmələ gəlməsi prosesini stimullaşdırır. Həmçinin C vitamini antioksidant kimi işləyir, immun sistemini zəiflədən sərbəst radikallarla mübarizə edir.

Əsas mənbələri:  sitrus meyvələri, kələm, itburnu.

Sink. Bu maddə orqanizmin immun cavabını gücləndirir, soyuqdəymə və virus xəstəliklərinin gedişatını yüngülləşdirir, sağalmanı tezləşdirir.

Mənbələr: mal əti, yumurta, mərci, lobya, noxud, arpa çörəyi, yulaf. Sink C vitamini ilə daha yaxşı mənimsənilir.

E vitamini. İmmuniteti zəiflədən sərbəst radikalları ilə mübarizə edir.

Mənbələr: yumurta, qoz, bitki yağları.

Beta-glükanlar. İmmun cavabını gücləndirir.

Mənbə: göbələk.

Dəmir. Orqanizm boyu oksigenin daşınmasında iştirak edir və bununla da immun sisteminin T və B-hüceyrələrinin sintezində böyük rol oynayır. Dəmir çatışmazlığı immun sisteminin zəiflənməsinə səbəb olur.

Mənbələr: qırmızı ət, qaraciyər.

Saglamolun.Az

Youtube kanalımıza abunə olun ki, faydalı videolardan xəbəriniz olsun

loading...