Krevetka və xərçəng yeməyənlər PEŞMAN OLACAQ – Faydaları inanılmazdır

Krevetka və xərçəng bir sıra sağlamlıq faydaları təklif edən ləzzətli dəniz məhsullarıdır.

Pivə içənlər üçün sevimli çərəzlərdən biri də krevetkadır. Amma çox vaxt ətrafdan onun sağlamlığa zərərli olduğu barədə şaiyələr eşidirik. Bütün bunlar həqiqətə nə dərəcədə uyğundur? Budəfəki məqalədə bu məsələyə aydınlıq gətirməyə çalışacağıq.
Dəniz məhsullarından hesab edilən krevetka bir çox balıq növlərinə nisbətən daha yüksək zülala və xolesterol səviyyəsinə malikdir. Bununla yanaşı, onda doymuş yağ nisbəti toyuq və mal ətinə nisbətən daha aşağıdır. D, B3 vitaminləri və sink ilə zəngin olan bu dəniz məhsulu artıq çəkidən qurtulmaq üçün olduqca mühüm əhəmiyyətə malikdir.
Eyni zamanda o, yeni hüceyrələrin inkişafına şərait yaradır, saçın cansızlığını aradan qaldırır. Buna görə də deyə bilərik ki, krevetka bəzilərinin dediyi kimi zərərli qida vasitəsi deyil. Əlbəttə ki, bir çox qida kimi o da çox istifadə edildikdə orqanizm üçün zərərli ola bilər.
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, dəniz məhsulları ürək üçün nə qədər faydalı olur olsun, həftədə iki dəfədən daha çox qəbul edilməsi məsləhət görülmür.
Bu gün krevetkanın geniş yayılmış növlərindən biri də onun konservləşdirilmiş formasıdır. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu növ krevetkadan istifadə edərkən xüsusilə diqqətli olmalı, onların saxlanma şəraitinə, qida dəyərinə, istehsal və son istifadə müddəti haqqında məlumata xüsusilə fikir verməliyik. Konserv formasında olan krevetkaları açan kimi yemək və ikinci dəfə dondurucuya qoymamaq tövsiyə edilir.

Ümumiyyətlə isə krevetka və xərçəngin faydaları bunlardır:

Zülalla zəngindir: Krevetka və xərçəng yüksək keyfiyyətli zülalın əla mənbəyidir. Zülal toxumaların qurulması və təmiri, immunitet sistemini dəstəkləmək, hormon və fermentlərin düzgün işləməsini təmin etmək üçün vacibdir.

Kalori və yağ dəyəri azdır: Bu dəniz məhsulları nisbətən az kalorili və az yağlıdır, xüsusən də doymuş yağdır. Sağlam pəhriz saxlamaq istəyənlər üçün əla seçimdir.

Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir: Krevetka və xərçəng omeqa-3 yağ turşularını, xüsusilə EPA (eikosapentaenoik turşu) və DHA (dokosaheksaenoik turşu) ehtiva edir. Omeqa-3 yağ turşuları ürək sağlamlığı üçün faydalıdır, iltihabı azaldır və beyin funksiyasını dəstəkləyir.

Vitaminlər və mineralların mənbəyidir: Bu məhsullarda B12 vitamini, selenium, sink və fosfor da daxil olmaqla, vacib vitamin və minerallar mövcuddur. Vitamin B12 sinir funksiyası və qırmızı qan hüceyrələrinin meydana gəlməsi üçün vacibdir, selenium və sink isə immunitet funksiyasını dəstəkləyən və sağlam dərini təşviq edən antioksidanlardır.

Astaxanthin tərkibi var: Həm krevetka, həm də xərçəng onlara çəhrayı rəng verən güclü antioksidant piqment olan astaksantin ehtiva edir. Astaxanthin müxtəlif sağlamlıq faydaları var. Bu da iltihabı azaltmaq, hüceyrə zədələnməsindən qorumaq və göz sağlamlığını dəstəkləmək üçün xeyirlidir.

Kolinin yaxşı mənbəyidir: Krevetka və xərçəng beyin inkişafı, qaraciyər funksiyası və maddələr mübadiləsində rol oynayan əsas qida maddəsi olan xolinlə zəngindir. Kolin hüceyrə membranlarının quruluşunu qorumaq üçün də vacibdir.

Civə səviyyəsi azdır: Bu məhsullar bəzi digər dəniz məhsulları ilə müqayisədə daha aşağı civə səviyyələrinə malikdir və bu, onları istehlak üçün daha təhlükəsiz edir.

 

medicalmedia.az

Saglamolun.Az